Työterveyshuolto toimii asiantuntijana työpaikan turvallisuutta ja terveyttä koskevissa asioissa sekä auttaa ja tukee työntekijöitä pysymään terveinä ja toimintakykyisinä.
Työterveyshuollon tehtävät perustuvat lakiin sekä työnantajan ja työterveyshuollon väliseen sopimukseen.Työterveyshuollon laajuus ja saatavuus vaihtelevat eri työpaikoilla. Työpaikan työterveyshuolto tukee suunnitelmallista terveyttä edistävää työpaikkakulttuuria sekä huolehtii työpaikan henkilöstön työkyvyn ylläpitämisestä ja työympäristön terveellisyydestä. Se tutkii, seuraa, raportoi ja ohjeistaa pitkäjänteisesti työpaikan kehittymistä työterveyttä edistävään suuntaan.
Työterveyshuollossa tehdään mm. työhöntulotarkastuksia, arvioidaan työkykyä, hoidetaan tai ohjataan hoitoon tai kuntoutukseen. Työterveyhuolto osallistuu myös mm. pitkältä sairaslomalta työhön palaamisen prosessiin sekä sairaudesta johtuvien työjärjestelyiden suunnitteluun. Työterveyshuollosta saa ulkopuolista tukea myös henkiseen työsuojeluun sekä työyhteisön kriiseihin tai epäasiallisen kohtelun käsittelyyn ja selvittelyyn.
Tiedätkö miten omalla työpaikallasi työterveyshuolto on järjestetty? Tiedätkö työpaikan toimintatavat sairastumisten, tapaturmien yms. terveyttä vaarantavien tilanteiden varalle? Onko perehdytyksessä kerrottu työpaikkasi työterveyshuollon suunnitelmista ja ohjeista? Onko asioista tiedotettu niin, ettei yllättävissä kriisitilanteissa tarvitse käyttää aikaa niiden miettimiseen?
Lue lisää:
Vinkki:
Muita työterveyttä edistäviä, elämäntilanteen huomioon ottavia keinoja ovat: perhevapaat, opintovapaat ja vuorotteluvapaat sekä työaikajoustot. Lisätietoa näistä keinoista löydät Työsopimuslainsäädännöstä (Finlex)