Uutinen

Kunta-alan lakko alkaa 6.4. – Talentian jäsenet menevät lakkoon neljässä kaupungissa

Kunta-alan kaksipäiväinen lakko alkaa 6.4. Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän ja Turun kaupungeissa. Lakon taustalla on kunta-alan neuvotteluiden lukkiutuminen.

Talentia ei hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoesitystä työriidan ratkaisuksi. Talentian jäseniä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä muut palkansaajien pääsopijajärjestöt JAU ja Sote hylkäsivät sovintoesityksen.

Työtaistelu toteutetaan Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän ja Turun kaupungin palveluksessa olevien lakkona 6.–7.4.2022. Lakko alkaa keskiviikkona 6.4.2022 klo 00.01 ja päättyy to 7.4.2022 klo 23.59. Työtaistelu koskee kaikkia tällä välillä alkavia työvuoroja ja kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Lakossa sosiaalihuolto ja varhaiskasvatus

Lakossa olevat työntekijät kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE), opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) tai yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piiriin.

Näitä ovat esimerkiksi sosionomit, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö ja kuraattorit. Myös terveyskeskuksissa on lakon piiriin kuuluvia sosiaalityöntekijöitä. Lakko koskee sekä työsuhteisia työntekijöitä että viranhaltijoita, jotka työskentelevät lakkokaupunkien palveluksessa.

– Sosiaalialan korkeakoulutetut ovat avainasemassa, kun ihmiset tarvitsevat tukea kriisien ja muutosten keskellä. Juuri nyt on tällainen aika. Sosiaalialan ammattilaisten palkat eivät kuitenkaan vastaa heidän työnsä tärkeyttä ja vaativuutta. Työtaistelutoimet ovat ainoa keino vauhdittaa neuvotteluita ja päästä palkkakuopasta, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen. Lisäksi työtaistelun ulkopuolelle rajataan kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

Talentia muistuttaa, että lakkoon osallistuville työntekijöille ei saa tulla seuraamuksia siihen osallistumisesta.

>> Tutustu lakko-ohjeisiin

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto voimassa 10.4.2022 asti

Lakko ei vaikuta Talentian kunta-alan jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon, joka alkoi 4.4. ja päättyy 10.4.

Muistathan, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. Kiellon ulkopuolelle on myös rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, kuten kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

>> Tutustu ohjeisiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta

Yhteystiedot ajan tasalle

Jokaisen jäsenen on huolehdittava, että yhteys- ja työsuhdetiedot ovat ajan tasalla. On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista jäsentietosi kätevästi sähköisesti

Seuraa lakkotiedotusta

Talentian jäsentiedotusta voi seurata netissä talentia.fi/tyotaistelu ja somessa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Lähetämme tietoa myös sähköpostissa ja tarvittaessa tekstiviestitse. Tietoa saa myös JUKOn verkkosivuilla www.juko.fi/kunta, Facebookissa www.facebook.com/JUKOry ja Twitterissä www.twitter.com/JUKOry.

Käytämme työtaistelun aikana slogania ”Arvoa asiantuntijalle” ja somessa #ArvoaAsiantuntijalle ja #lakko2022. Neuvotteluviestintää voi seurata tunnuksilla #TalentiaNeuvottelee ja #Neuvotellen2022.

Talentia tavoittelee palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Onko sinulla kysyttävää?

Jos sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä Talentian lakkopäivystykseen. >> Lakko