Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko on alkanut

Lakko yksityisissä päiväkodeissa alkoi tänään 23.5. klo 00.01 ja päättyy 24.5. klo 23.59. Ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita koskeva lakko alkoi myös tänään 23.5. klo 00.01 ja päättyy 27.5. klo 23.59.

Työntekijäpuoli ja työnantaja tapasivat vielä eilen 22.5. valtakunnansovittelijan luona, mutta ratkaisuun ei päästy. Sovittelu jatkuu seuraavan kerran perjantaina 26.5.

– Sosiaalialan korkeakoulutettujen venymiset on venytty. Työnantaja sitoutui jo 2018 solmitussa sopimusratkaisussa siihen, että alan palkkaeroa kurotaan kiinni julkiseen sektoriin. Mitä tekee työnantaja? Antaa palkankorotusesityksen, joka vain kasvattaisi palkkaeroa. Tämä on huonoin mahdollinen taktiikka pitää kiinni työntekijöistä, joista on jo valmiiksi kova pula, sanoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle on tulossa myös uusia lakkoja, jos sopua ei synny. Toukokuun lopussa alkavat lakot yksityisissä päiväkodeissa, lastensuojelulaitoksissa ja palveluasumisen kohteissa.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on lisäksi voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto 30.5. asti.

Talentia vaatii palkkaohjelmaa

Talentian tavoitteena on korjata sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkatasoa useampivuotisella palkkaohjelmalla. Yksityiselle sosiaalipalvelualalle tavoitellaan vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa.

Lakossa olijat saavat lakkoavustusta

Talentia maksaa 116 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Lakossa olijat voivat hakea lakkoavustusta lakon jälkeen. Tutustu ohjeisiin lakkoavustuksen hakemiseksi >> Lakkoavustus ja sen hakeminen

Seuraa Talentian viestintää 

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin talentia.fissä, sillä päätökset työtaisteluista voivat syntyä nopeasti. 

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat työntekijäpuolelta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.