Toimi näin, jos työnantaja keskeyttää palkanmaksun vetoamalla koronatilanteeseen
Talentiaan on tullut jäseniltä yhteydenottoja, joissa on kerrottu työnantajan keskeyttävän palkanmaksun siksi, että koronaepidemian takia työmäärä on vähentynyt.
Perusteluna työnantaja on käyttänyt työsopimuslakia, jonka 2 luvun 12 §:n 2 momentin mukaan palkanmaksu voidaan keskeyttää 14 päivän jälkeen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun vastaavan äkillisen tapahtuman vuoksi.
– Koronavirusepidemia ei ole kaikissa henkilöstön asemaan vaikuttavissa tilanteissa yllätyksellinen tai onnettomuuden kaltainen tapahtuma. Siksi työn vähenemisestä johtuva tarve lomauttaa on toteutettava normaalin yhteistoimintamenettelyn mukaisesti ja kuntien yhteistoimintalain ilmoitusaikoja noudattaen, sanoo Talentian neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen.
Työnantajan päätöstä työnteon keskeytyksestä on kuitenkin noudatettava annettujen ohjeiden mukaisesti.
Mahdollinen asian riitauttaminen selvitetään jälkikäteen, joten muista olla asiassa yhteydessä Talentiaan.
Alta löydät toimintaohjeet, olet sitten työsopimussuhteinen työntekijä tai viranhaltija.
Työsopimussuhteinen työntekijä
Toimi näin, jos työnantaja aikoo keskeyttää palkanmaksun 14 vrk jälkeen TSL:n 2:12 §:n perusteella:
1. Työnantajan ilmoitus palkanmaksun keskeytyksestä on saatava kirjallisena ja siitä on käytävä ilmi, mistä päivämäärästä työnteon esteen alkaminen lasketaan. Mikäli ilmoitus annetaan suullisesti, vaadi ilmoitus kirjallisena.
2. Noudata saamaasi määräystä. Suosittelemme ilmoittamaan esimiehelle, ettet hyväksy työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentin mukaista perustetta palkanmaksun keskeyttämiseen.
3. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti tai viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittautuminen tapahtuu
- verkossa Oma asiointi –palvelussa
- soittamalla omaan TE-toimistoon tai valtakunnalliseen puhelinpalveluun.
Pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden mukaisesti.
4. Hae työttömyysetuutta omasta työttömyyskassasta
Hae ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassasta noin kahden viikon työttömyyden jälkeen. Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen postitse. Täytä hakemus ensimmäisestä työttömyyspäivästäsi lähtien. Hae ansiopäivärahaa kolmen kuukauden sisällä työttömyyspäivistä, muutoin hakemukset hylätään myöhästyneinä.
Viranhaltija
HUOM! Työsopimuslaki ei koske viranhaltijoita. Virantoimitus voidaan keskeyttää vain viranhaltijalaissa mainituissa perusteissa.
Toimi näin, jos työnantaja aikoo keskeyttää palkanmaksun:
1. Työnantajalta on saatava toimivaltaisen viranomaisen muutoksenhakukelpoinen kirjallinen päätös virantoimituksen keskeytyksestä. Päätöksestä on käytävä ilmi, mistä päivämäärästä lukien virantoimitus keskeytetään.
2. Jos kirjallista päätöstä ei ole annettu, ilmoita työnantajalle, että ilmoitus on selvästi lainvastainen ja että jatkat virantoimitusta normaalisti.
3. Mikäli saat toimivaltaisen viranomaisen kirjallisen päätöksen virantoimituksen keskeytyksestä, noudata päätöstä.
4. Ole välittömästi yhteydessä Talentiaan oikaisuvaatimuksen tekemiseksi. Oikaisuvaatimusaika on 14 vrk.
5. Ilmoittaudu varmuuden vuoksi työttömäksi työnhakijaksi heti tai viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittautuminen tapahtuu
- verkossa Oma asiointi –palvelussa tai
- soittamalla omaan TE-toimistoon tai valtakunnalliseen puhelinpalveluun.
6. Pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden mukaisesti.
7. Hae työttömyysetuutta omasta työttömyyskassasta.
8. Hae ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassasta noin kahden viikon työttömyyden jälkeen. Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen postitse. Täytä hakemus ensimmäisestä työttömyyspäivästäsi lähtien. Hae ansiopäivärahaa kolmen kuukauden sisällä työttömyyspäivistä, muutoin hakemukset hylätään myöhästyneinä