Uutinen

Talentian jäsenille uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto 21.3.–27.3.2022

Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi eilen 13.3.2022 klo 23.59. Nyt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry on päättänyt uudesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ajalle 21.3.2022 klo 00.01–27.3.2022 klo 23.59, koska kunta-alan neuvottelujen sovittelu ei ole edennyt. 

Kielto on voimassa kaikkien kunnallisten virka- ja työehtosopimusten piirissä. Se koskee Talentian työsopimussuhteisia jäseniä, jotka työskentelevät SOTE-, OVTES- tai KVTES-sopimusaloilla. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. Kiellon ulkopuolelle on myös rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, kuten kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske yksityisellä sektorilla työskenteleviä jäseniä.   

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa seitsemän vuorokautta, ja se alkaa maanantaina 21.3.2022 klo 00.01 alkaen ja päättyy sunnuntaina 27.3.2022 klo 23.59. 

Tutustu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin >> 

Tavoitteena palkkaohjelma 

Talentian hallitus teki ylityö- ja vuorovaihtokiellosta oman päätöksen. 

Katsomme, että työtaistelutoimenpiteet ovat nyt ainoa keino vauhdittaa sovittelua eteenpäin, sanoo Talentian puheenjohtaja  Jenni Karsio. 

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti. 

– Alalla vallitsee työntekijöiden joukkopako. Palkkaohjelma on välttämätön, jotta palkat saadaan vastaamaan työn vaativuutta, Karsio sanoo. 

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista 

Mikä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto? 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Kiellon aikana ei suostuta työnantajan ehdottamaan lisä- tai ylityöhön tai vaihtamaan työvuoroa. 

Mitä ylityökielto tarkoittaa? 

Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi. Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti. Muuten jäsenet hoitavat työnsä normaalisti Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti. Liukuvassa työajassa olevat työntekijät eivät ylitä säännöllistä päiväkohtaista työaikaansa. 

Mitä vuoronvaihtokielto tarkoittaa? 

Älä vaihda työvuoroasi. Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää.

Voimassa olevat lakkovaroitukset 

Talentian neuvottelujärjestö JUKO on lisäksi jättänyt lakkovaroituksen Rovaniemen ja Jyväskylän sekä Kuopion ja Tampereen kaupungeille kahdessa erässä: 

Rovaniemi & Jyväskylä: 23.3.2022–24.3.2022

Kuopio & Tampere: 29.3.2022–30.3.2022 

Lisää tietoa tulevista lakoista löydät osoitteesta talentia.fi/lakko/ 

Seuraa Talentian viestintää ja tutustu ohjeisiin 

Lisätiedot, päivystysajat ja käytännön ohjeet jäsenille on koottu Talentian verkkosivuille talentia.fi/tyotaistelu. Sivuilta löytyy myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. 

Päivitämme ajantasaista tietoa neuvottelujen etenemisestä sekä toimintaohjeita Talentian someen Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Jäsenten tulee seurata myös sähköpostia. 

Jäsenten on tärkeää tarkistaa, että jäsentiedot ovat ajan tasalla, jotta Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet. 

>> Tarkista yhteystietosi sähköisesti