Uutinen

Lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Talentia on tänään 4.5. antanut kaksi lakkovaroitusta yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Lakko yksityisissä päiväkodeissa 23.–24.5.

Lakko alkaa 23.5. klo 00.01 ja päättyy 24.5. klo 23.59, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin. Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5. klo 00.01 ja keskiviikon 24.5. klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun. Työnseisaus koskee kaikkia oheisten konsernien/yritysten varhaiskasvatuksen toimipisteissä tehtävää työtä:

Verkanappulat Oy
Pilke Päiväkodit Oy
Norlandia Suomi Oy
Touhula Varhaiskasvatus Oy
Sateenkaari koto Oy

Lisätietoja lakkopaikoista >> talentia.fi/tyotaistelu

Lakko ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä 23.–27.5.

Lakko alkaa 23.5. klo 00.01 ja päättyy 27.5. klo 23.59, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin. Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5.2023 klo 00.01 ja lauantain 27.5.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Lakko koskee ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen työyksiköissä peruspalveluasumista lukuun ottamatta

Lisätietoja lakkopaikoista> talentia.fi/tyotaistelu”> >> talentia.fi/tyotaistelu

Varhaiskasvatuksen lakkoon osallistuu Talentian lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Sosiaalipalvelualan allianssi Sallin ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin jäseniä. Ympärivuorokautisen palveluasumisen lakkoon osallistuvat työntekijäpuolelta kaikki työehtosopimuksesta neuvottelevat.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu

Lisäksi koko sopimusalalla on voimassa 2.5. alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka päättyy 16.5. klo 13.

Työtaistelun tavoitteena on vauhdittaa jumissa olevia työehtosopimusneuvotteluja. Talentia tavoittelee yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat jääneet jälkeen julkisesta sektorista. Työnantajan esittämillä korotuksilla palkkaero ei pienenisi, vaan päinvastoin entisestään kasvaisi.

Tutustu lakkoinfoon

Olemme koonneet verkkosivuillemme tietoa ja vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä: jarjestoinfo@talentia.fi, puh. 09 3158 5541 (arkisin: klo 9–12).

Sinulla on oikeus lakkoon

Kaikilla jäsenillä on perustuslaillinen oikeus lakkoon. Lakko on laillinen toimenpide, josta vastuun kantaa Talentia. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin painostusta eikä kysyä, onko työntekijä osallistumassa lakkoon tai kuuluuko hän ammattijärjestöön. Tämä tulkitaan lakon murtamiseksi.

Lakko-oikeuden rajoittaminen on vakava asia ja järjestymisvapauden loukkaaminen on rikoslain mukaan rangaistava teko. Mikäli työnantajasi pyrkii rajoittamaan lakko-oikeuksiasi, ota yhteyttä Talentiaan. Työnantaja saattaa esimerkiksi johtaa tarkoituksella harhaan ja vyöryttää vastuuta sinulle.

Haemme lakolla työntekijöille parempia mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Palvelut heikentyvät, jos alalla ei pysy hyviä ja koulutettuja työntekijöitä kehnojen työehtojen tai palkkauksen takia.

Nyt on aika olla jämäkkä ja vaikuttaa oman alan työehtoihin! Viime vuonna saimme kunta-alalle ja hyvinvointialueille hyvän sopimuksen ja palkkaohjelman. Tähän ei olisi päästy ilman työtaisteluita.

Talentian jäsenyys suojaa ja velvoittaa sinua

Talentia on tehnyt päätöksen lakkoon osallistumisesta, joten vastuu on liitolla. Sinulle ei saa tulla seuraamuksia siihen osallistumisesta.

Sinun on toimittava liittosi päätöksen mukaisesti. Kaikenlainen lakon alainen työ on kiellettyä.

Jos teet lakon alaista työtä, toimit työtovereitasi vastaan työnantajan eduksi. Lakon rikkomisesta voi olla seurauksena liitosta erottaminen. Liitto voi myös asettaa karenssin, jonka jälkeen voi hakea uudelleen liiton jäseneksi.

Lakossa olijat saavat lakkoavustusta

Talentia maksaa 116 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Jotta voimme maksaa lakkoavustusta, on tärkeää, että yhteys- ja työsuhdetietosi ovat ajan tasalla. Tarkista ja päivitä yhteystietosi sähköisesti www.talentia.fi (sivun oikeassa yläreunassa “Kirjaudu sisään” -painike)

Voit hakea lakkoavustusta lakon jälkeen. Annamme ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen lähempänä ajankohtaa.

Seuraa Talentian viestintää

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin talentia.fissä, sillä päätökset työtaisteluista voivat syntyä nopeasti.

>>Seuraa Talentian neuvotteluviestintää


Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat työntekijäpuolelta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

Edit. 4.5.: Tekstissä korjattu yksi päivämäärävirhe oikeaksi. Lakko alkaa 23.5. yksityisissä päiväkodeissa, ei 3.5.