Tiedote

Koronan jälkityön tekee sosiaalihuolto, ja se on vaativaa työtä, josta tulee maksaa kunnon palkka

Pandemian hiipuessa tulee huomio kiinnittää viimein sen aiheuttamien sosiaalisten jälkien korjaamiseen, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

– Koronatoimien suhteen on menty terveys edellä ja sulkutoimien aiheuttamilta sosiaalisilta ongelmilta on suljettu silmät. Ihmisten pahoinvointi on leviämässä käsiin, ja on yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvoinnin jälleenrakennuksen aika. Tässä työssä etulinjassa seisovat sosiaalialan korkeakoulutetut, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä ja pöydällä on myös alipalkattujen sosionomien, sosiaalityöntekijöiden, varhaiskasvatuksen opettajien, geronomien ja kuntoutuksen ohjaajien toimeentulo.

– He kaikki ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, joista suurin osa saa reilu 2500 euron kuukausipalkkaa, vaikka heidän työnsä on erittäin vaativaa ja niin inhimillisesti kuin taloudellisesti elintärkeää. Sosiaaliset investoinnit säästävät rahaa ja henkiä. Monista näistä ammattilaista on myös huutava pula, sanoo Jenni Karsio.

Jotta jälleenrakennustyö onnistuu, on varmistettava, että sosiaalialan ammattilaiset pystyvät elättämään itsensä tekemällään työllä. Sosiaalialan korkeakoulutetuille ja varhaiskasvatuksen opettajille tarvitaan monivuotinen työn vaativuutta ja vastuuta vastaava palkkaohjelma, ja SOTE-sopimuksen palkkarakenteessa on huomioitava asiantuntijatyön vaativuus.

– Ala vuotaa, mutta vielä ei ole myöhäistä varmistaa, että tekijöitä löytyy jatkossakin. Nyt on aika satsata yhteiskunnan jälleenrakennukseen varmistamalla sosiaalialan korkeakoulutetuille riittävät työresurssit ja maksamalla heidän työstään kunnon palkka, Jenni Karsio sanoo.

Lisätietoja:

Jenni Karsio, puheenjohtaja
puh. 044 541 5955, email. jenni.karsio@talentia.fi
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää