Uutinen

JUKOn tiedote: Kunta-alan sovittelu jatkuu tiiviinä – tänään pääaiheena olivat kiky-tunnit

Kiky-tuntien korvaamisesta keskusteltiin tänään kunta-alan sovittelussa. Seuraava tapaaminen on sunnuntaina, jolloin listalla ovat erityisesti sopimusjärjestelmää määrittävä pääsopimus sekä palkankorotukset.

Sovittelu kuntien noin 420 000 palkansaajan palkoista ja työehdoista jatkui tänään iltapäivällä. Osapuolet käsittelivät ehdotuksia kiky-tuntien poistamiseksi. Esillä on ollut jo aiemmissa tapaamisissa sekä kiky-tuntien poistaminen että niiden täysi rahallinen korvaaminen palkansaajille.

– Kävimme keskusteluja jälleen myös järjestökohtaisesti KT:n kanssa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan vetäminä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoo.

– JUKO tavoittelee vajaan parin vuoden pituista sopimusta, vähintään yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, kiky-tuntien poistamista ja poikkeusaikaan perustuvaa kompensaatiota. Olemme myös sitoutuneet hakeman ratkaisua vappuun mennessä,

Sovittelu jatkuu nyt tiiviinä. Seuraava tapaaminen on sunnuntaina, jolloin listalla on jälleen kysymys pääsopimuksen eli kunnallisen sopimisen ”perustuslain” uudistamisesta. Myös palkankorotuksista jatketaan sunnuntaina.

JUKO ei vastusta sote-sopimusta

Tehy ja Super ovat vaatineet sote-sopimusta. JUKOn toiminnanjohtaja kumoaa väitteet, että JUKO vastustaisi sopimusta.

– Emme vastusta. Sote-sopimus ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan se, miten henkilöstön palvelussuhteen ehtoja päästään kehittämään. Kunnallista pääsopimusta uudistettaessa on luontevaa neuvotella myös sote-sopimuksesta ja siitä, mitä ammattiryhmiä sen piiriin kuuluu.

– Jos maan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus toteutuu maakuntamallin mukaisena, sote-sopimus tulee melkeinpä automaattisesti, kun maakuntiin siirtyy nimenomaan sote- ja pelastustoimen henkilöstöä.

JUKOlle on keskeistä myös, että pääsopimusta uudistettaessa varhaiskasvatuksen opettajien opettajuus tunnustetaan vihdoin ja heidät siirretään opettajien sopimukseen (OVTES).

Kuntasektorin sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun osallistuvat neuvottelujärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kaikki kunnan virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa. Huhtikuussa alkaneessa sopimuksettomassa tilassa voimassa ovat vanhan työehdot, kunnes uudet sopimukset on hyväksytty.

Joka kolmas kunnissa työskentelevä kuuluu johonkin akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä.

JUKO neuvottelee

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Toistaiseksi sopimukset on saatu yliopistoille, valtiolle ja Kansallisgallerialle. Neuvottelut jatkuvat Avainta-aloilla ja Työterveyslaitoksella. Kirkon neuvottelut ovat sovittelussa.

Seuraa www.juko.fi, JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

JUKO julkaisi tiedotteen 24.4.2020

>> Seuraa sopimusneuvotteluja Talentian sivuilla