Tee ylityölupaus

Uusi vuosi tuli ja meni. Uusi vuosikymmen alkoi.

Monet tekivät taas uutena vuotena lupauksia, joita osa on tullut pidettyä ja osa ehkä jo unohtunut. Töissä on palattu arkeen ja suunnattu katseet kohti kevättä. Mietiskelin tässä, onko myöhäistä tehdä uuden vuoden lupausta vasta nyt? Tai mitäpä jos tekisikin lupauksen kokonaiselle vuosikymmenelle? Silloin tuskin haittaisi, vaikka sen tekisi vasta helmikuussa. Onhan luvattavaa ja pidettävää edessä vielä melkoisesti.

Mietin myös, mitä toivoisin sinun, sosiaalialan ammattilaisen lupaavan. Vain yhden lupauksen, helpon muistaa ja lähtökohtaisesti myös helpon pitää. Lupauksen, joka kohentaa työhyvinvointiasi ja joka saattaa lihottaa palkkapussiasi? Eihän kuulosta hankalalta? Tai kuulostaako jopa ihan mukavalta?

Vaadi ylityömääräys

Lupaus, jota sinulta pyydän tai ennemminkin sinulle suosittelen, on kaikessa yksikertaisuudessaan se, että et tekisi palkatonta ylityötä. Et urakoisi mahdollisen liukumasaldosi puitteissa, koska asiakastilanne tai määräajat sitä vaativat (eivät nimittäin vaadi). Et pidentäisi työvuoroasi ja vaihtaisi tuota pidennystä tunti tunnista korvattavaan vapaa-aikaan. Tai et illalla kotona järjestelisi huomiseen työvuoroon sairastuneen tilalle sijaista. Et kriisiytyneessäkään tilanteessa jäisi töihin ilman, että saat tuossa tilanteessa työehtosopimuksen mukaisen ylityökorvauksen. Vai oletko jo nyt huomaamattasi tilanteessa, missä olet luvannut olla lähes 24/7 tavoitettavissa puhelimitse?

Osuiko? Vai upposiko peräti? Tuntuiko kirjoittamani kenties ikävälle? Sanoitko mielessäsi, että teet pitkiä päiviä siksi, että asiakkaan asiat ovat niin tärkeitä? Tai venyt, koska olet vain hyvä ja joustava työntekijä? Vai onko tämä oman työpaikkasi organisaatiokulttuuria? Teillä kaikki toimivat näin? Vai ajattelitko minun toivomani lupauksen rikkovan eettisiä velvoitteitasi?

Minäpä kerron sinulle – mikään noista edellisistä ei pidä paikkaansa, tai ei ainakaan saisi pitää paikkaansa!

Asiakas on tärkeä, ja sinä ammattilaisena saat tehdä töitäsi hänen asioissaan, mutta älä tee työtä harmaana ylityönä. Vaadi ylityömääräys, jos töitä on niin paljon, että et ehdi tehdä sitä normi työaikasi puitteissa.

Pidä kiinni saavutetuista eduista

Voit olla joustava ja erinomainen työntekijä, vaikka pyytäisit ylityömääräyksen tai edellyttäisit työnantajan maksavan sinulle varallaolosta korvausta. Ehkä työkaverisi haluaisi lähteä ajoissa kotiin, eikä haluaisi vastata illalla työasiaa koskeviin viesteihin, mutta hän ei kehtaa ottaa asiaa puheeksi, koska teillä kaikki toimivat näin? Asiakasta voi auttaa, asiakasta voi tukea, kriisitilanteissa voi ja pitää toimia, asioita järjestellä ja laittaa rullaamaan, mutta kaikesta tästä sinulle pitää maksaa asianmukainen korvaus.

Tänä keväänä neuvotellaan sinun työsuhteesi ehdoista, kun uusia työehtosopimuksia neuvotellaan. Yksi keskeisimpiä neuvoteltavista asioista on palkka ja työaika. Sinun oikeutesi on vaatia saavutettuja etuja itsellesi ja toisaalta sinun tehtäväsi on pitää niistä kiinni. Palkka ja ylityökorvaus ovat näitä saavutettuja etuja. Ole niin kiltti äläkä luovu niistä, sillä niiden eteen on tehty kovasti töitä, ihan sinua varten!

Ota tästä kiinni. Lupaa että teet jatkossakin työsi hyvin, mutta että teet sen varsinaisella työajallasi ja jos se ei riitä, vaadit ylityökorvauksen tai neuvottelet varallaolon korvaamisesta. Ota asia puheeksi työyhteisössäsikin ja tehkää yhdessä tähän muutos. Vain yksi lupaus: En tee enää harmaata ylityötä.

Susanna Pelander

Talentian sopimusasiantuntija