Tiedote

Sosiaalialan työntekijöiden kuormitusta on vähennettävä – Kaiken työn on oltava työaikaa

Säännöllisen työajan ulkopuolella tapahtuvat tai etätyöpisteestä käsin tehtävät matkat on luettava työajaksi tai muulla tavoin korvattava, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry.

– Sosiaalialan ammattilaiset tekevät yhä vähemmän työtä yhdessä ja samassa paikassa. Esimerkiksi lastensuojelun sijaishuollossa on jo pitkään tehty toistuvia, satojen kilometrien pituisia työmatkoja, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Päivät venyvät pitkiksi, mutta työntekijä ei saa rahallista korvausta matka-ajasta eikä sitä lueta työajaksi, jos matkustaminen osuu säännöllisen työajan ulkopuolelle.

Talentia hakee tilanteeseen muutosta talven ja kevään työehtosopimusneuvotteluissa. Ilmaisten matkojen aika on ohi.

– Toivomme työnantajan tulevan samoille linjoille kanssamme, sillä oikeudenmukaisuuden kokemus parantaa työntekijän työhyvinvointia sekä motivaatiota ja sitoutumista työhön, Karsio sanoo.

Työhyvinvointia parannettava

Talentia on huolissaan sosiaalialan työntekijöiden työkuormituksesta. Viimeaikaisten selvitysten mukaan kuormitus alalla on lisääntynyt, ja yhä useampi pohtii alanvaihtoa huonon palkan ja työn kuormittavuuden takia (Talentian ja Lastensuojelun Keskusliiton selvitys Lapsen vuoksi – Lastensuojelun laitoshoidon vetovoimatekijät ja alalta työntävät tekijät , Vastavalmistuneiden urapolut -selvitys 2021).

Talentian mielestä nyt on tehtävä kaikki voitava sen eteen, että sosiaalialan korkeakoulutetut ammattilaiset jäävät alalle. Se vaatii palkan lisäksi työhyvinvoinnin parantamista.