Kunta-alan neuvottelukierros – sopimusta ja solidaarisuutta etsimässä

Palapeli

Kunta-alan neuvottelukierros on antanut tänä keväänä odottaa ratkaisuaan ja jättänyt jälkeensä monella tapaa hämmentyneen olon.

Toukokuun alkupuolella kunta-alan pitkä ja jumittunut työriitojen sovittelu sai lopulta taitavasti rakennetun sovintoesityksen. Kaikki kunta-alan työriidan osapuolet eivät kuitenkaan hyväksyneet esitystä todeten, ettei yhden koon sukkahousut kelpaa hoitajille, joiden tulisi saada muita enemmän. Paheksuntaa esitykselle on myös virrannut teollisuuden puolelta.

Neuvottelut jatkuivat kolmen osapuolen JUKOn, JAU:n (Julkisen alan unioni) ja KT:n (Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat) kesken sovintoesityksen pohjalta. Maanantaina 23. toukokuuta neuvottelut kuitenkin keskeytyivät, koska yksimielisyyttä sovintoesityksen syntymiselle ei löytynyt. Sovittelulautakunta kutsui tämän jälkeen kyseiset osapuolet koolle jatkamaan ratkaisun etsimistä. Töitä tehdään kulisseissa koko ajan.

Kitkerän maun prosessiin onkin tuonut se, että palkansaajajärjestöjen yhteistyö ei ole ollut sellaista kuin sen pitäisi olla. Hoitajajärjestöt ovat ottaneet irtioton niin mediassa kuin neuvottelupöydissä muista ja vedonneet siihen, että ei ymmärretä, kuinka vakavasta asiasta hoitajapulassa on kyse ja että se ratkaistaan ainoastaan Sote ry:n eli Tehyn, SuPerin, ERTOn ja SPAL ry:n muodostaman neuvottelujärjestön esittämällä pelastusohjelmalla. Samaan aikaan kunta-alan neuvotteluja pyrittiin hajauttamaan, kun Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä aloitettiin talokohtaiset neuvottelut yksinomaan Sote ry:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Vastakkainasettelu palkansaajajärjestöjen välillä on hyvin hankala, koska kunta-alalla on paljon kriittisen tärkeitä ammattiryhmiä, joista on yhtä lailla pulaa ja joiden palkkaus on aivan liian kaukana takamatkalla. Talentian jäsenet tuntevat sen omissa nahoissaan varsin hyvin. Se, että tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille ensi vuoden alusta ja rahoitus tulee valtiolta, muuttaa asetelmia, mutta edelleen koko kunta-alan eri ammattiryhmät rakentavat perustan yhteiskunnallemme. Sote-uudistuksen myötä yhteistyö on entistä tärkeämpää, mutta valitettavasti tämä neuvottelukierros on rapauttanut sen edellytyksiä. Solidaarisuus ei käsitteenä taida olla nykytrendien mukainen, mutta sen merkitys koko ammattijärjestökentälle on edelleen äärimmäisen tärkeä.

Yhteisen järjestelmän rapauttaminen saattaa tuoda pikavoittoja, mutta siten ei rakenneta koko yhteiskunnan näkökulmasta parasta lopputulosta.

Sovintoesityksen pohjalta on tärkeää saada sopimus pian aikaiseksi. Palkankorotukset ovat äärimmäisen tärkeitä nykyisessä maailmantilanteessa. Niitä ei tulla maksamaan takautuvasti, eikä sovintoehdotuskaan ole ikuisesti pöydällä. Sopimusta ei ole varaa odottaa kuukausikaupalla tai pahimmassa tapauksessa vuosia. Sovintoesityksessä on talentialaisten näkökulmasta monta keskeistä tavoitetta, jotka eivät ilmestyneet esitykseen taisteluitta.

Jenni Karsio

Talentian puheenjohtaja

Jenni Karsio

Talentian puheenjohtaja