Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa – sosiaalialan korkeakoulutettujen venymiset on venytty

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle ei ole syntynyt uutta työehtosopimusta, joten lakot yksityisissä päiväkodeissa ja ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteissa alkavat huomenna 23.5.

Neuvotteluosapuolet tapasivat tänään valtakunnansovittelijan luona, mutta ratkaisuun ei päästy. Sovittelu jatkuu seuraavan kerran perjantaina 26.5.

– Sosiaalialan korkeakoulutettujen venymiset on venytty. Työnantaja sitoutui jo 2018 solmitussa sopimusratkaisussa siihen, että alan palkkaeroa kurotaan kiinni julkiseen sektoriin. Mitä tekee työnantaja? Antaa palkankorotusesityksen, joka vain kasvattaisi palkkaeroa. Tämä on huonoin mahdollinen taktiikka pitää kiinni työntekijöistä, joista on jo valmiiksi kova pula, sanoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle on tulossa myös uusia lakkoja, jos sopua ei synny. Toukokuun lopussa alkavat lakot yksityisissä päiväkodeissa, lastensuojelulaitoksissa ja palveluasumisen kohteissa. Alalla on lisäksi voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto 30.5. asti.

– Palkat on nyt saatava kuntoon. Muuten työnantaja voi alkaa katsoa, kun sosiaalialan korkeakoulutetut siirtyvät joukolla julkisen sektorin palvelukseen, Karsio sanoo.

Alalle tarvitaan palkkaohjelma

Talentian tavoitteena on korjata sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkatasoa useampivuotisella palkkaohjelmalla. Yksityiselle sosiaalipalvelualalle tavoitellaan vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät työskentelevät muun muassa yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja päiväkodeissa.

– Ammattihenkilöt, kuten sosionomit, sosiaalityöntekijät, kuntoutuksen ohjaajat ja geronomit, tekevät vaativaa asiantuntijatyötä, johon edellytetään korkeakoulutusta. Työstä olisi syytä maksaa sen vaativuutta vastaava palkka, Karsio sanoo.

Lakko yksityisissä päiväkodeissa toteutuu näin:

Lakko yksityisissä päiväkodeissa alkaa 23.5. klo 00.01 ja päättyy 24.5. klo 23.59. Lakko koskee kaikkia alla mainittujen konsernien ja yritysten varhaiskasvatuksen toimipisteissä tehtävää työtä, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin.

  • Verkanappulat Oy
  • Pilke Päiväkodit Oy
  • Norlandia Suomi Oy
  • Touhula Varhaiskasvatus Oy
  • Sateenkaari koto Oy

Lakko ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteissa toteutuu näin:

Lakko 26:ssa ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteissa alkaa 23.5. klo 00.01 ja päättyy 27.5. klo 23.59. Lue lisää kohteista: Ympärivuorokautisen palveluasumisen lakkokohteet

Lue tarkemmin lakoista: talentia.fi/lakko

Lakossa olijat saavat lakkoavustusta

Talentia maksaa 116 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Jotta voimme maksaa lakkoavustusta, on tärkeää, että yhteys- ja työsuhdetietosi ovat ajan tasalla.

Tarkista ja päivitä yhteys- ja työsuhdetietosi sähköisesti www.talentia.fi (sivun oikeassa yläreunassa “Kirjaudu sisään” -painike)

Lakossa olijat voivat hakea lakkoavustusta lakon jälkeen.

Tutustu lakkoinfoon

Olemme koonneet verkkosivuillemme tietoa ja vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin

lakosta: talentia.fi/lakko
Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä: jarjestoinfo@talentia.fi, puh. 09 3158 5541 (arkisin: klo 9–12, paitsi 22.5. klo 9–18 ja 23.5. klo 8–12).

Talentia tavoittelee palkkaohjelmaa

Talentian tavoitteena on korjata sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkatasoa useampivuotisella palkkaohjelmalla. Yksityiselle sosiaalipalvelualalle tavoitellaan vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa.

Työnantaja sitoutui jo 2018 solmitussa sopimusratkaisussa siihen, että alan palkkaeroa kurotaan kiinni julkiseen sektoriin. Työnantaja antoi kuitenkin palkankorotusesityksen, joka vain kasvattaisi palkkaeroa.

Sinulla on oikeus lakkoon

Kaikilla jäsenillä on perustuslaillinen oikeus lakkoon. Lakko on laillinen toimenpide, josta vastuun kantaa Talentia. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin painostusta eikä kysyä, onko työntekijä osallistumassa lakkoon tai kuuluuko hän ammattijärjestöön. Tämä tulkitaan lakon murtamiseksi.

Lakko-oikeuden rajoittaminen on vakava asia ja järjestymisvapauden loukkaaminen on rikoslain mukaan rangaistava teko. Mikäli työnantajasi pyrkii rajoittamaan lakko-oikeuksiasi, ota yhteyttä Talentiaan. Työnantaja saattaa esimerkiksi johtaa tarkoituksella harhaan ja vyöryttää vastuuta sinulle.

Haemme lakolla työntekijöille parempia mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Palvelut heikentyvät, jos alalla ei pysy hyviä ja koulutettuja työntekijöitä kehnojen työehtojen tai palkkauksen takia.

Nyt on aika olla jämäkkä ja vaikuttaa oman alan työehtoihin! Viime vuonna saimme kunta-alalle ja hyvinvointialueille hyvän sopimuksen ja palkkaohjelman. Tähän ei olisi päästy ilman työtaisteluita.

Talentian jäsenyys suojaa ja velvoittaa sinua

Talentia on tehnyt päätöksen lakkoon osallistumisesta, joten vastuu on liitolla. Sinulle ei saa tulla seuraamuksia siihen osallistumisesta.

Sinun on toimittava liittosi päätöksen mukaisesti. Kaikenlainen lakon alainen työ on kiellettyä.

Jos teet lakon alaista työtä, toimit työtovereitasi vastaan työnantajan eduksi. Lakon rikkomisesta voi olla seurauksena liitosta erottaminen. Liitto voi myös asettaa karenssin, jonka jälkeen voi hakea uudelleen liiton jäseneksi.