Uutinen

Vaalit takana, mutta tärkein tehtävä vielä edessä: Ei pudoteta ketään!

Eduskuntavaalit käytiin eilen sunnuntaina 2.4., ja tulokset vahvistetaan keskiviikkona 5.4. Vaikka vaalipäivä on takana, kaikkein tärkein tehtävä on kuitenkin vielä edessä: nyt valittujen päättäjien on varmistettava, että sosiaalialan ammattilaiset ehtivät jatkossa auttaa kaikkia apua tarvitsevia. 

Talentian tekemä työ sosiaalialan ammattilaisten ja yhteiskunnan hyvinvoinnin ja turvallisuuden eteen jatkuu heti vaalien jälkeen.  

Julkiseen talouteen on odotettavissa menoleikkauksia tulevalla hallituskaudella, joten on yhä tärkeää tuoda esiin sosiaalialan merkitystä kansalaisten hyvinvoinnille ja julkiselle taloudelle. 

– Tälläkään hetkellä sosiaalialan ammattilaiset eivät ehdi auttaa kaikkia apua tarvitsevia työvoimapulan takia. Jos sosiaalipalveluista leikataan, näkymä tulevaisuuteen on yhä synkempi. Kun työoloihin ja palkkaukseen panostetaan seuraavalla hallituskaudella, saamme osaajat pysymään alalla, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.  

Talentia muistuttaa tuoreita päättäjiä, että sosiaalipalveluihin sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin ja tuottaa säästöjä yhteiskunnalle. 

– Meillä ei ole varaa pudottaa ketään. Kun asiakkaat saavat apua oikea-aikaisesti, teemme säästöä esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksissa. Sosiaaliala ei ole taakka julkiselle taloudelle, vaan sosiaalialan ammattilaiset auttavat vähentämään työttömyyttä ja lisäämään osallisuutta, turvallisuutta sekä luottamusta yhteiskunnassamme, Karsio muistuttaa.  

Tarjoamme keinoja, joilla kustannuksista on mahdollista karsia:  

1. Sosiaalialan osaamisella vahvistetaan kansalaisten hyvinvointia ja julkista taloutta  

Vahvistetaan kansalaisten hyvinvointia tarjoamalla oikea-aikaisia ja laadukkaita pätevien ja osaavien sosiaalialan ammattilaisten toteuttamia sosiaalipalveluja. Kun hoidamme sosiaalisia ongelmia nykyistä tehokkaammin, säästämme muissa kuluissa kuten terveydenhuollon kustannuksissa, samalla työttömyys vähenee ja osallisuus sekä luottamus yhteiskunnassa lisääntyy.  

2. Sosiaalialan tutkimus- ja kehittämistoiminnalla vahvistetaan palveluita ja julkista taloutta  

Luodaan rakenteet ja turvataan resurssit sosiaalihuollon järjestelmälliselle ja pitkäjänteiselle tutkimus- ja kehittämistoiminnalle. Tutkitusti vaikuttavat palvelut ja menetelmät ovat tehokkaita. Päätöksiä palveluiden järjestämisestä on voitava tehdä kaikilla, niin kunta- kuin hyvinvointialuetasolla tietoperustaisesti.  

3. Varhaiskasvatus on tulevaisuusinvestointi  (varhaiskasvatus kuntoon 1+1+1-mallilla)  

Varmistetaan varhaiskasvatuksessa jokaiseen lapsiryhmään moniammatilliset, korkeakoulutetuista muodostuvat kasvatusyhteisöt, joilla tuetaan lapsen hyvinvointia ja myönteistä kehitystä sekä vahvistetaan yhteisöllisyyttä, yksilöllistä kasvua ja lapsen oikeuksien toteumista.  

Anna äänesi kuulua 

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen Talentian jäsen osallistuu vaikuttamistyöhön, kun hallitusohjelmaa kurotaan kasaan. 

Tapoja vaikuttamiseen on monia:  

  • Kerro alasi tilanteesta tuttavillesi tai sosiaalisen median seuraajillesi
  • Lähetä juttuvinkki toimittajalle
  • Kirjoita mielipidekirjoitus alasi asioista
  • Tykkää, tallenna ja jaa Talentian kampanjamateriaaleja somekanavissa
  • Ota yhteyttä puoluetoimistoihin tai suoraan päättäjiin ja muistuta, että sosiaalialaan pitää panostaa hallitusneuvotteluissa

Tukena yhteydenotossa voi käyttää Talentian eduskuntavaalikampanjan materiaalia talentia.fi/eduskuntavaalit. Saatavilla on erilaisia kuvia ja kaksi videota sosiaalisessa mediassa levitettäväksi.  

Tehdään yhdessä sosiaalialan ammattilaisten työ näkyväksi! 

>> Tutustu Talentian eduskuntavaalisivuihin