Tiedote

Talentialta suurlakkovaroitus kymmeneen kaupunkiin – sosiaali- ja varhaiskasvatusalan palkkakyykytys lopetettava  

Kunta-ala polkee edelleen sopimuksettomassa tilassa, ja tilannetta ratkaisee parhaillaan työministerin asettama sovittelulautakunta. Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022, jonka jälkeen neuvotteluita on vauhditettu kunta-alan lakoilla eri puolilla Suomea.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenten neuvottelujärjestö JUKO on tänään jättänyt lakkovaroituksen kymmeneen kaupunkiin. Työnseisauksen on tarkoitus alkaa Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Turun, Tampereen, Oulun, Kuopion, Rovaniemen ja Jyväskylän kaupunkien palveluksessa olevien lakkona tiistaina 3.5.2022, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä sitä ennen. Lakko kestäisi seitsemän vuorokautta ja päättyisi maanantaina 9.5.2022. Mikäli lakko toteutuu, sen piiriin kuuluu peräti 81 000 kuntapalkansaajaa.

Talentian jäsenistä lakossa ovat lakkokaupunkien palveluksessa olevat varhaiskasvatuksen työntekijät, kuten varhaiskasvatuksen opettajat, jotka kuuluvat KVTES- ja OVTES-sopimusten piiriin ja oppilashuollossa työskentelevä Talentian jäsenistö, kuten kuraattorit, jotka kuuluvat SOTE-sopimukseen. Toteutuessaan lakko todennäköisesti sulkisi päiväkoteja ja oppilashuollon palveluita hyvin laajasti kaikissa kymmenessä lakkokaupungissa.

– Erittäin vaativaa ja vastuullista työtä kaikkein heikompiosaisten puolustamiseksi ei arvosteta tässä maassa. Korkeasti koulutetut sosionomit, sosiaalityöntekijät ja varhaiskasvatuksen opettajat auttavat ja tukevat lapsia, suojelevat vammaisia ja vanhuksia ja ohjaavat takaisin yhteiskuntaamme syrjäytyneitä. Tämä työ on hyvin haastavaa, mutta erittäin tärkeää koko yhteiskunnalle. Tästä työstä tulee maksaa kunnon palkka. Näiden ammattilaisten kyykytyksen on nyt loputtava, ja se edellyttää palkkaohjelmaa, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

JUKO, JHL ja Jyty ovat julistaneet aiemmin kunta-alalle pääkaupunkiseutua (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen) koskevan lakon ajalle 3.–9. toukokuuta. Alkuperäisen aikataulun mukaan lakon piti alkaa jo 19.4., mutta työministeri päätti siirtää lakkoa kahdella viikolla.

Lisäksi koko maahan on ilmoitettu toistaiseksi jatkuva ylityö- ja vuoronvaihtokielto 18.4. alkaen.

Talentia tavoittelee palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

– Tätä palkkakuilua ei kiitoksilla ja yleiskorotuksilla korjata. Tulevaan sopimukseen on ehdottoman tärkeää saada monivuotinen palkkaohjelma, jotta sosiaalialan korkeakoulutetut eivät karkaa alalta ja uusia saadaan eläkkeelle jäävien tilalle. Palkkaohjelmaan sisältyvien korotusten avulla palkat saataisiin vastaamaan työn yhä lisääntyvää vaativuutta, Jenni Karsio korostaa.

Lisätietoja:

Jenni Karsio, puheenjohtaja, puh. 044 541 5955, email. jenni.karsio@talentia.fi
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

>> Lue lisää lakoista