Tiedote

Talentia irtisanoi yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen: Palkat jääneet pahasti jälkeen jopa kuntiin verrattuna 

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvottelut polkaistiin tänään 29.1. käyntiin, ja samalla Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia irtisanoi 31.3.2020 asti voimassa olevan työehtosopimuksen. Irtisanominen tarkoittaa sitä, että mikäli neuvotteluissa ei päästä eteenpäin tai niiden lopputulos ei tyydytä, ovat työtaistelutoimenpiteet mahdollisia 1.4.2020 alkaen.  

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat voivat olla Talentian palkkakyselyjen mukaan jopa 200-300 euroa pienempiä kuntiin verrattuna. Talentia vaatii tähän korjausta. 

‒ Miten voi olla mahdollista, että esimerkiksi yksityisessä päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajalle maksetaan satoja euroja vähemmän kuin kunnan päiväkodissa, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kysyy.  

Naispalkkojen aika on ohi 

Talentia katsoo, että yleisen linjan palkankorotukset eivät tällä kierroksella riitä, vaan sosiaalialan korkeakoulutetuille tarvitaan palkkaohjelma.  

‒ Miksi vielä 2020-luvulla naisille maksetaan samanarvoisesta työstä vähemmän kuin miehille? Vai onko todella niin, että kaikkein heikommassa asemassa olevien hoitaminen ja ohjaaminen on yhteiskunnassamme arvottomampaa kuin ns. insinöörityöt, Tero Ristimäki ihmettelee. 

Ennen kuin neuvotteluissa päästään yksityiskohtiin, on Talentialla kuitenkin selvä vaatimus.  

‒ Työajan kiky-pidennys on poistettava. Vasta sen jälkeen alamme neuvotella palkoista tai muista työehdoista.  Sosiaalialan korkeakoulutetut naiset ovat jo maksaneet riittävästi Suomen kilpailukyvyn parantamisesta, Tero Ristimäki sanoo.  

Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät kunta-alalla (68 %) ja yksityisellä sosiaalipalvelualalla (30 %) sekä valtiolla (2 %). Talentia neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen Hyvinvointialan liiton kanssa. Sopimuksen piiriin kuuluu lähes 43 000 työntekijää, jotka työskentelevät mm. yksityisissä lastensuojelulaitoksissa tai päiväkodeissa.  Julkisen sektorin (kunta, valtio, kirkko, AVAINTA) työ- ja virkaehtosopimukset talentialaisten puolesta neuvottelee Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestä JUKO. 

Lisätietoja: 

Tero Ristimäki, puheenjohtaja, puh. 040 5832 657
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia   

>> Lue lisää neuvotteluista