Uutinen

JUKO: SOTE-neuvotteluissa esillä paikallinen sopiminen, lomakysymykset sekä määräaikaisten asema

Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen kommentoi päivän SOTE-neuvotteluja:

”SOTE-sopimusneuvotteluissa saavutettiin hieman edistystä, mutta tärkeitä kysymyksiä jäi edelleen pöydälle.”


Työaikatyöryhmä jatkaa edelleen työaikakysymysten käsittelyä. Siellä esillä on ollut muun muassa matka-ajan korvaaminen.

SOTE-sopimuksen neuvottelut käsittelivät muun muassa arkipyhäviikon vuosilomaan sekä paikalliseen sopimiseen liittyviä kysymyksiä maanantaina 28. helmikuuta.

Osapuolet keskustelivat myös määräaikaisessa palvelusuhteessa olevien asemasta hyvinvointialueille siirryttäessä.

– Näissä kolmessa asiassa löysimme yhteisymmärrystä ohjeistuksen tarpeellisuudesta ja sisällöstä, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen.

SOTE-neuvottelujen työaikatyöryhmä jatkaa edelleen työaikakysymysten käsittelyä. Siellä esillä on ollut muun muassa matka-ajan korvaaminen.

– Seuraavan kokouksen ajankohtaa emme vielä päättäneet, mutta sovimme sen olevan mahdollinen nopeallakin aikataululla. Eli katsomme, miten kunta-alan pääryhmän neuvottelut etenevät, sanoo Vattulainen.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo SOTE-sopimusneuvotteluista kotisivulla sekä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #sote. Erityisesti opiskelijoille ja nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa: @juko_ry.

SOTE-faktat

Sopimus | Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (JUKO), neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen (Talentia) ja neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen (Suomen Terveydenhoitajaliitto).

Pääsopijat | JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

SOTE-sopimus koskee kaikkiaan lähes 180 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.

JUKO julkaisi tiedotteen 28.2.2022.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää