Uutinen

Sosiaalityöntekijät karkaavat Helsingistä kehyskuntiin palkan perässä

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat haluttomia ratkaisemaan sosiaalityön rekrytointiongelmia palkankorotuksin. Tuorein esimerkki on Helsingin kaupungilta, jossa johtavat sosiaalityöntekijät pyysivät yhteisellä vetoomuksella sosiaalityöntekijöiden peruspalkkaa nostettavan 300 eurolla kuussa. Pyyntöön ei suostuttu.

Muualla maassa palkankorotuksia on jo alettu käyttää pätevien työntekijöiden houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi. Kun pääkaupunkiseudun palkat ovat jääneet jälkeen, sosiaalityöntekijöitä on lähtenyt Helsingistä töihin muun muassa Kirkkonummelle, Sipooseen ja Keravalle. Kehyskunnissa sosiaalityöntekijän peruspalkka on jopa satoja euroja suurempi kuin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Helsingin kaupungin johtavat sosiaalityöntekijät vetosivat kaupungin johtoon, että sosiaalityöntekijöiden peruspalkkoja nostetaan pikaisesti. Alan matalat palkat vaikeuttavat sosiaalityöntekijöiden rekrytoimista niin lastensuojeluun kuin muuhun sosiaalityöhön. Sosiaalityöntekijät ovat myös huolissaan asiakkaistaan, joiden oikeus saada tarvitsemiaan sosiaalityön palveluita on vaarantunut.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johto kertoo lähettämässään vastineessa olevansa tietoinen vaikeuksista saada päteviä ja tehtäviin soveltuvia sosiaalityöntekijöitä. Apua ja palkankorotuksia tilanteeseen ei kuitenkaan luvata.

– Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijöiden palkankorotuspyyntö ei ole kohtuuton. Se on pieni hinta siitä, että pätevät ammattilaiset pysyvät työssään eikä sosiaalityö kriisiydy entisestään, kommentoi Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia ry:n puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Talentian palkkasuositus perustehtävissä työskentelevälle sosiaalityötekijälle on 3800 euroa kuussa ja johtavalle sosiaalityöntekijälle 4500 euroa kuussa.