Tiedote

Lakon uhka laajenee satoihin toimipisteisiin yksityisellä sosiaalipalvelualalla

Valtakunnansovittelija sai järjestöiltä tänään jo toisen lakkovaroituksen, jonka mukaan yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevaa lakkoa tullaan merkittävästi laajentamaan, mikäli työkiistaa ei saada ratkaistua.

Yksityisen sosiaalialan työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 15.2.2018. Ensimmäinen lakkovaroitus annettiin 16.2. ja se koski suurimpia yksityisiä päiväkoteja. Kiistaa yritetään ratkoa 21.2. valtakunnansovittelijan kanssa.

Mikäli ratkaisua ei synny, alkaa lakko suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3.2018 klo 6 ja päättyy torstaina 8.3. klo 23.59. Lakko laajenee yksityisiin sosiaalipalvelualan yrityksiin seuraavasti:
• Attendo ja Mehiläinen 12.3. klo 15.00 – 14.3. klo 05.59
• Esperi ja Pihlajalinna 14.3. klo 15.00 – 16.3. klo 05.59
• Vetrea, Helsingin diakonissalaitoksen hoiva, Helsingin diakonissalaitoksen säätiö, Invalidiliiton asumispalvelut 19.3. klo 15.00 – 21.3. klo 05.59

Lakko vaikuttaa satojen yllämainittujen organisaatioiden toimipisteiden toimintaan.

Suurin kiistakysymys neuvotteluissa on palkka

Talentian jäsenistä mm. kehitysvammaisten ohjaajien, sosiaaliohjaajien ja lastentarhanopettajien palkat ovat järjestön palkkatutkimuksen mukaan jääneet jälkeen jo valmiiksi alhaisista kunta-alan palkoista. Siksi järjestö vaatii palkkojen korjaamista useampivuotisella palkkaohjelmalla.

– Talentian jäsenet työskentelevät laajaa osaamista ja korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä yksityisellä sosiaalipalvelualalla, jolla on käynnissä suoranainen palkkojen halpuutus. Tämä on pysäytettävä. Vaatimamme palkkaohjelma tarkoittaa suunnitelmaa palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki sanoo.

Palkansaajaosapuolille on ollut tärkeää myös saada rajat niin sanottujen nollasopimusten käytölle, jossa työntekijä kutsutaan töihin vain tarvittaessa. Talentia tavoittelee vähimmäistyöaikaa, jossa tietty tuntimäärä olisi taattu.

Jo toisen lakkovaroituksen antoivat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusten allekirjoittajajärjestöt Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, JHL, Jyty-Pardia-STHL sekä Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN, johon kuuluu Tehy, Super ja Erto.

Lisätietoja:
Tero Ristimäki, puheenjohtaja: 040 583 2657
Paula Kangasmaa, neuvottelujohtaja: 040 578 5812


Toimintaohjeita ja lisätietoa jäsenille