Uutinen

JUKO: Yli 600 000 julkisalojen palkansaajan sopimusneuvottelut mahdollista viedä maaliin nopeasti – kaikilta osapuolilta tarvitaan nyt vahvaa ymmärrystä ja realismia

Työmarkkina- ja koronatilannetta illansuussa käsitellyt JUKOn hallitus ehdottaa, että julkisaloille neuvotellaan enemmillään kymmenen kuukauden mittaiset sopimukset. Näin 22 – 23 kuukauden mittainen sopimus voitaisiin toteuttaa myös kahdessa osassa. Palkankorotukset vastaisivat jo sovittua yleistä linjaa.

– Näin pystymme osaltamme viemään julkisalojen neuvottelut pätkäsopimuksesta maaliin nopeastikin, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Julkisalan koulutettujen JUKO ehdottaa, että nykytilanteessa julkisen sektorin työmarkkinaneuvotteluissa keskitytään nopeaan ratkaisuun ja tavallista lyhyempään sopimuskauteen.

Neuvottelut kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajien työehdoista alkoivat tammi–helmikuussa, ja kaikki julkisalojen virka- ja työehtosopimukset päättyvät tämän kuun lopussa.

Työmarkkina- ja koronatilannetta illansuussa käsitellyt JUKOn hallitus ehdottaa, että julkisaloille neuvotellaan enemmillään kymmenen kuukauden mittaiset sopimukset. Näin 22 – 23 kuukauden mittainen sopimus voitaisiin toteuttaa myös kahdessa osassa. Pätkäsopimuksen palkankorotukset vastaisivat jo sovittua yleistä linjaa.

– Kiky-tunnit kuitattaisiin pois jo kertaalleen kärsityillä, vain julkiseen sektoriin kohdistuneilla lomarahaleikkauksilla. Näin pystymme osaltamme viemään julkisalojen neuvottelut pätkäsopimuksesta maaliin nopeastikin. Tässä onnistuminen edellyttää kuitenkin kaikilta osapuolilta vahvaa ymmärrystä ja realismia, linjaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Koronan aiheuttamat olosuhteet ovat edenneet nopeasti ja kaikki julkisaloilla työskentelevät joustavat nyt äärirajoille. Näiden ihmisten poikkeuksellisissa olosuhteissa tekemän työn taloudellinen arvo ei ole mitattavissa. Siksi on oikeudenmukaista, että he saavat tässä hetkessä arvostusta työmarkkinapöydän kautta, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottaa.

JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta akavalaista korkeakoulutettua. Kaikkiaan sen sopimien työehtojen piirissä on yli 600 000 julkisen sektorin ja julkisrahoitteisten alojen palkansaajaa.

Seuraa sopimusneuvotteluja