Uutinen

JUKO: Kunta-alan vetovoima vaatii palkkaohjelman – eläköitymässä kolmasosa väestä

Kunta-alan osapuolet käsittelivät viikon viimeisessä sovittelutapaamisessaan pääsopimusta. Tavoitteistaan JUKO korostaa jälleen kerran palkkaohjelmaa. Sen tärkeyttä pito- ja vetovoiman kannalta vahvistaa Kevan tuore arvio kunta-alan henkilöstön eläköitymisestä.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi viikon lopuksi kunta-alan neuvottelutilannetta:

”Sovittelu on edennyt hitaasti ja siksi olemme ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla ja lakkovaroituksilla pyrkineet luomaan vauhtia ja painetta neuvotteluihin. Palkkaohjelma on tärkeä tavoite, jonka eteen meidän pitää nyt yhdessä rintamassa toimia.”


Kunta-alan osapuolet jatkoivat työriitojen sovittelua perjantaina 18. maaliskuuta. Päivän teemana oli pääsopimus, joka on merkitykseltään sopimustoiminnan kivijalka.

Neuvotteluiden tavoitteistaan JUKO muistuttaa, että Kevan tuoreet ennusteet julkisen sektorin henkilöstön eläköitymisestä ovat hälyttäviä: Kuntasektorilla kolmannes nykyisistä työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa yli 170 000:ta työntekijää.

Alan pito- ja vetovoimaan on JUKOn mukaan nyt myös työnantajapuolen kiinnitettävä vakavasti huomiota. Avainasemassa on kunnollinen palkkaus. Siksi JUKO ajaa koko kuntasektorille monivuotista palkkaohjelmaa, joka korjaa palkkojen jälkeenjääneisyyttä yksityissektoriin verrattuna.

Palkkaohjelma tarkoittaa muusta palkankorotuksista erillistä, nimenomaan peruspalkkatason korotukseen korvamerkittyä rahapottia. Nyt useissa ja erityisesti naisvaltaisissa tehtävissä peruspalkkataso on aivan liian alhainen tehtävien vaativuuteen nähden.

Seuraavaksi tiistaina

Seuraava sovittelutapaaminen työriitojen ratkaisemiseksi on tiistaina 22. maaliskuuta.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta jättämättä tarjousta, ja kuntasopimuksen piiriin kuuluvat palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.
Valtakunnansovittelijan luona asioiden käsittely alkoi 7. maaliskuuta

JUKO julkaisi tiedotteen 18.3.

>> Seuraa sopimusneuvotteluja Talentian sivuilla