Uutinen

JUKO haluaa joustoa ruokatauon järjestämiseen – SOTE-neuvottelut jatkuivat perjantaina

”Tavoitteemme on, että työntekijät voivat kaikissa työaikamuodoissa valita halutessaan joutuisan ruokailun. Tämä edistää työntekijöiden työhyvinvointia, jaksamista ja palvelutuotannon tuloksellisuutta”, sanoo neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen.

SOTE-sopimuksen osapuolet jatkoivat neuvottelutavoitteiden läpikäyntiä perjantaina 4. helmikuuta. Esillä oli muun muassa paikallisten sopimusten kohtalo hyvinvointialueille siirryttäessä.

Työaikaryhmä jatkaa työaikamääräyksiä koskevien tavoitteiden käsittelyä. JUKOn päämääränä on saada joustoja erityisesti ruokatauon järjestämiseen.

JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo asiaan tarvittavan parannusta, sillä ruokataukojen järjestelyissä on paikallisesti paljon erimielisyyksiä.

– Yleis- ja toimistotyöajalla tehtävässä työssä päivittäinen lepoaika, eli 30 minuutin ruokatauko, on työntekijän omaa aikaa. Silti työnantaja saattaa sinäkin aikana velvoittaa hoitamaan työasioita tai seuraamaan työpuhelinta. Tämä pidentää työntekijän työhön sidottua aikaa.

Sen sijaan jaksotyössä on käytössä joutuisa ruokailu työajalla. Ruokailu kestää enintään 15–20 minuuttia, eikä se pidennä työhön sidottua aikaa.

– Tavoitteemme on, että työntekijät voivat kaikissa työaikamuodoissa valita halutessaan joutuisan ruokailun. Tämä edistää työntekijöiden työhyvinvointia, jaksamista ja palvelutuotannon tuloksellisuutta. Muutos ei myöskään lisää työantajan kustannuksia vaan pikemminkin päinvastoin, Jouni Vattulainen korostaa.

Seuraava SOTE-sopimuksen neuvottelupäivä on 10. helmikuuta.

JUKO | JUKO esitti päätavoitteensa SOTE-sopimuksen neuvotteluissa | 26.1.2022

SOTE-faktat

Sopimus | Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (JUKO), neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen (Talentia) ja neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen (Suomen Terveydenhoitajaliitto).

Pääsopijat | JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

SOTE-sopimus koskee kaikkiaan lähes 180 000:ta palkansaajaa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO julkaisi tiedotteen 4.2.2022.