Töissä opintojen ohella

Opintojen ohella työskenteleminen on yleistä, ja sosiaalialalla moni opiskelija pääsee tekemään oman alan keikkatöitä ja sijaisuuksia. Lue työsopimuksesi huolella ennen sen allekirjoittamista ja muista, että voit kysyä opiskelija-asiamiehiltä, mikäli jokin seikka työsopimuksessasi tai työsuhteessasi askarruttaa sinua.

Sosiaalihuollon ammattihenkilölain mukaisesti sosiaalialan opiskelija voi toimia tilapäisesti (maksimissaan yhtäjaksoisesti yhden vuoden) sosiaalityöntekijän, sosionomin, kuntoutuksen ohjaajan tai geronomin sijaisena. Sosiaalityön opiskelijalta vaaditaan hyväksytysti suoritetut sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu.

Vinkki: Pyydä työsopimus ennen allekirjoittamista esimerkiksi sähköpostitse luettavaksi! Näin saat tutustua siihen rauhassa ja tarvittaessa kysyä sinua askarruttavista kohdista.

 

Työttömyyskassa

Mikäli työskentelet opiskeluaikana, on suositeltavaa liittyä työttömyyskassaan. Työttömyyskassaan kuulumalla voit kerryttää työssäoloehtoa ansiopäivärahaa varten siltä varalta, että jäät työttömäksi valmistumisesi jälkeen. Talentialaisten työttömyyskassana toimii Erko.

Työttömyyskassaan voit liittyä voimassa olevan työsuhteen aikana. Työn ei tarvitse olla oman alan työtä ja lyhytkin työsuhde, esimerkiksi päivän mittainen keikkatyö, riittää!

Liittyessäsi työttömyyskassaan, et enää maksa 15€/vuosi opiskelijan jäsenmaksua, vaan jäsenmaksusi on varsinaisen jäsenen tapaan 1,35% bruttopalkasta/kk. Mikäli tulosi ovat kohtalaisen säännölliset, voi olla helpointa valtuuttaa työnantaja maksamaan jäsenmaksun suoraan palkastasi. Keikkatyöläisenä puolestaan kannattaa maksaa jäsenmaksu itse. Tällöin saat kotiisi viitenumerot jäsenmaksun maksamista varten, ja halutessasi voit hyödyntää Talentian jäsenmaksulaskuria maksun määrän laskemiseksi.

Mikäli haluat vaihtaa jäsenyytesi Talentiaan toisesta liitosta ja työttömyykassasta, liity ensin uuteen ja eroa vasta sitten vanhasta! Tällä tavalla vanhaan kassaan kerryttämäsi työssäoloehtoviikot siirtyvät uuteen kassaan. Voit myös Talentiaan liittyessäsi valtuuttaa meidät hoitamaan työttömyyskassan siirron ja eroamisen vanhasta liitostasi.

Sekä kassaan liittyminen että kassan vaihtaminen onnistuu vain voimassaolevan työsuhteen aikana!

Liity työttömyyskassaan helposti kirjautumalla omille jäsensivuillesi. Täytä työpaikkatiedot ja klikkaa työttömyyskassaan liittyminen.

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan olet oikeutettu, kun olet kerryttänyt 26 työssäoloehtoviikkoa, olet valmistunut ja ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Työssäoloehtoviikoksi lasketaan sellainen viikko, jolloin olet tehnyt töitä vähintään 18 tuntia.

Muista säilyttää itselläsi palkkatodistukset ja työsopimukset, joilla voit todistaa työsuhteesi. Työsuhteet tulee näyttää toteen päivärahan hakuvaiheessa. Säilytä myös mahdollisen edellisen työttömyyskassasi jäsenyystodistus.

Jäsenyyteen, jäsenmaksuihin ja työttömyyskassaan liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä suoraan jäsensihteereihin, jasensihteerit@talentia.fi.

Jaa sivu