Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelutahti tiivistyy: Maaliin vielä matkaa

Eilen 22.4. istuttiin jälleen yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä. Käsittelyssä olivat keskeisimmät tekstitavoitteet. Mainittavaa neuvotteluedistystä ei edelleenkään tullut eikä osapuolten lähentymisestä voi vielä puhua.

Seuraava yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupäivä on jo 25.4. maanantaina. Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä edustaa neuvottelujohtaja Paula Kangasmaa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus on voimassa 30.4.2022 saakka, ja neuvottelut tulevat tiivistymään ensi viikolla.

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa turvaavaa palkkaratkaisua ja useampivuotista palkkaohjelmaa. Sopimuksessa on otettava huomioon työaikakysymykset ja tuleva perhevapaauudistus.

Tärkeä tavoite on myös se, että työntekijöille korvattaisiin työn vuoksi tapahtuva matkustaminen. Lisäksi työntekijöiden on saatava ruokailla joutuisasti työpaikalla.

Kunta-alalla lakkoja

Kunta-alalla uutta sopimusta ei ole vielä syntynyt, ja tilannetta ratkaisee parhaillaan työministerin asettama sovittelulautakunta. Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022.

Talentian jäseniä sopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ensimmäiset lakot olivat 6.-7.4. Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja 12.-13.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeilla. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeja koskevat lakot siirtyivät kahdella viikolla, ja lakot toteutuvat 3.–9.5.2022, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä tätä ennen. Lisäksi lakkovaroitus annettu kymmeneen kaupunkiin 3.–9.5.2022.

Kunta-alalla on alkoi 18.4. myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää