Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluita jatkettiin – osapuolet pyrkivät ratkaisuun

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat perjantaina 20.5.2022 yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Neuvotteluissa käsiteltiin työnantajan tavoitelistaa.

Neuvotteluaikoja sovittiin juhannusviikolle asti, joten yhteisenä pyrkimyksenä on saavuttaa neuvotteluratkaisu ennen juhannusta.

– Tekstikysymyksissä on tapahtunut hivenen lähentymistä sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta, mutta neuvoteltavaa vielä on, Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen sanoo.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat julkista sektoria jäljessä. Talentia tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa turvaavaa palkkaratkaisua ja useampivuotista palkkaohjelmaa. Sopimuksessa on otettava huomioon myös työaikakysymykset ja tuleva perhevapaauudistus.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Sopimukseton tila voimassa toistaiseksi

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi 30.4.2022. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.5.2022 alkaen siirryttiin sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tarkista yhteystietosi ja seuraa Talentian viestintää

Ovatko sähköpostisi ja puhelinnumerosi ajan tasalla? Entä tieto työpaikastasi? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat sinut, jos joudumme työtaisteluun.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fi:ssä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia.

Sen sijaan lakkovaroituksen jättämisestä kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin lakko alkaa.

>> Lue yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelu-uutisia

Kunta-alalle ei ole vielä syntynyt sopimusta

Kunta-alan uutta virka- ja työehtosopimusta ei ole vieläkään syntynyt, koska kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta keskiviikkona 11. Toukokuuta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on edelleen valmis kunta-alan työriidan ratkaisuun. Järjestö tunnusteleekin jatkoa neuvotteluille kaikkien osapuolten kesken, jotka ovat valmiita ratkaisua hakemaan.

Kunta-alalla työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022. Ensimmäiset kunta-alan lakot olivat 6.–7.4. Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja 12.–13.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeilla. Lisäksi kymmenessä kaupungissa oli viikon lakko 3.–9.5.2022. Kunta-alalla alkoi 18.4. myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää