Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa jatkettiin työnantajan palkankorotusesityksen käsittelyä

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat 2.6. yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Talentia sai työnantajan ensimmäisen tarjouksen palkankorotuksista ja sopimuskauden pituudesta 31.5. pidetyssä neuvottelussa.

– Työnantajan palkankorotusesityksen pohdinta jatkuu vielä ja ensi viikon kokoukseen pyydetään asiantuntijoiksi työnantaja- ja työntekijäpuolen laskenta-asiantuntijoita. Sopimuskauden pituudesta alkaa selkiytyä kuva siitä, että vuoden 2023 palkankorotusten tasosta ei ole syytä sopia vielä nyt, sanoo Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen.

Sopimukseton tila toistaiseksi voimassa

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi 30.4.2022. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.5.2022 alkaen siirryttiin sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tarkista yhteystietosi ja seuraa Talentian viestintää

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet, jos joudumme työtaisteluun.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fissä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia. Esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi tulla voimaan lyhyelläkin varoitusajalla.

Sen sijaan lakkovaroituksen jättämisestä kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin lakko alkaa.

>> Lue yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelu-uutisia

Tavoitteena palkkaohjelma

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat jopa julkista sektoria alhaisemmat. Talentia katsoo, että sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkaongelmat saadaan kuntoon vain monivuotisella palkkaohjelmalla. Lisäksi neuvotteluissa tavoitellaan korvausta matka-ajoista sekä joustavampaa ruokailua. Sopimuksessa tulee myös ottaa huomioon työaikakysymykset sekä tuleva perhevapaauudistus.

Kunta-alalle ei ole vielä syntynyt sopimusta

Kunta-alan uuteen virka- ja työehtosopimukseen ei ole saatu edelleenkään ratkaisua. Kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta 11. toukokuuta. Talentian jäseniä sopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi kunnallisen pääsopimuksen samana päivänä.

Kunta-alalla työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022. Ensimmäiset kunta-alan lakot olivat 6.-7.4. Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja 12.-13.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeilla. Lisäksi kymmenessä kaupungissa oli viikon lakko 3.–9.5.2022. Kunta-alalla alkoi 18.4. myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää