Uutinen

Tampereella ja Kuopiossa alkoi kunta-alan lakko – palkkaohjelma on välttämätön!

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenten neuvottelujärjestö JUKOn lakko on alkanut Tampereella ja Kuopiossa tänään 12.4. Työnseisaukset kestävät kaksi vuorokautta ja päättyvät keskiviikkona 13.4.2022 klo 23.59.

Lakkokaupunkien työntekijät kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE), opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) tai yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piiriin. Näitä ovat esimerkiksi sosionomit, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö ja kuraattorit.

>> Tarkasta alueelliset lakkorajat

– Jäsenillämme on harteillaan kaikista heikoimmassa asemassa olevista kansalaisista huolehtiminen. He varmistavat työllään, että yhteiskunta on turvallinen ja hyvinvoiva. Palkassa suuri vastuu ei kuitenkaan näy, ja tähän vaadimme muutosta, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

– Lakko on ainoa keinoa saada aikaan oikeudenmukainen sopimus, johon sisältyy monivuotinen palkkaohjelma sosiaalialan korkeakoulutetuille niin varhaiskasvatuksen kuin sosiaalipalveluiden sektoreilla.

Lakkoon osallistuvat kaikki kuntasektorin jukolaiset liitot, Talentian lisäksi muun muassa Lääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Psykologiliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Akavan Erityisalat. Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen.

>> Tutustu lakkoa koskeviin ohjeisiin

Työriita siirtyi sovittelulautakunnalle

Kunta-alan neuvottelut alkoivat toden teolla jo tammikuussa, mutta ne keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022. Työriita siirtyi valtakunnansovittelijalle, jonka sovitteluesitys ei vastannut millään tasolla työntekijöiden vaatimuksia, joten sitä ei voitu hyväksyä.

Sittemmin työriita on siirtynyt sovittelulautakunnalle valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen mukaisesti. Lautakunta on aloittanut jo työnsä, ja kaikki kunta-alan neuvotteluosapuolet olivat sen kuultavina sunnuntaina 10. huhtikuuta. Lautakunnan työskentely ei ole julkista.

Seuraa lakkotiedotusta

Talentian jäseniä neuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on jättänyt lakkovaroitukset myös Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen ja Kauniaisiin 19.–25.4.2022. Lakot koskevat sekä työsuhteisia työntekijöitä että viranhaltijoita, jotka työskentelevät lakkokaupunkien palveluksessa. Lue lisää mahdollisista tulevista lakoista täältä.

Talentian jäsentiedotusta voi seurata osoitteessa talentia.fi/tyotaistelu ja somessa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Lähetämme tietoa myös sähköpostissa ja tarvittaessa tekstiviestitse. Tietoa saa myös JUKOn verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä .

Käytämme työtaistelun aikana slogania ”Arvoa asiantuntijalle” ja somessa #ArvoaAsiantuntijalle ja #lakko2022. Neuvotteluviestintää voi seurata tunnuksilla #TalentiaNeuvottelee ja #Neuvotellen2022.

Talentia tavoittelee palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Yhteystiedot ajan tasalle

Jokaisen jäsenen on huolehdittava, että yhteys- ja työsuhdetiedot ovat ajan tasalla. On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista jäsentietosi kätevästi sähköisesti

Onko sinulla kysyttävää?

Jos sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä Talentian lakkopäivystykseen.

  • jarjestoinfo@talentia.fi
  • puh 09 3158 5541 (arkisin klo 9–15)

Lisätietoja: Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio, puh. 09 3158 6001

>> Lisätietoja lakosta

>> Seuraa Talentian neuvottelutilannetta