Uutinen

Talentian jäsenille uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto 18.4.2022 alkaen

Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina 10.4.2022 klo 23.59. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry on päättänyt uudesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, koska kunta-alan neuvottelujen sovittelu ei ole edennyt.

Uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa maanantaina 18. huhtikuuta kello 00.01 ja jatkuu toistaiseksi. Jäsenet saavat ilmoituksen, kun ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy.

Kielto on voimassa kaikkien kunnallisten virka- ja työehtosopimusten piirissä. Se koskee Talentian työsopimussuhteisia jäseniä, jotka työskentelevät SOTE-, OVTES- tai KVTES-sopimusaloilla.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. Kiellon ulkopuolelle on myös rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, kuten kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske muilla julkisen sektorin aloilla eikä yksityisellä sektorilla työskenteleviä jäseniä.

> Tutustu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentian hallitus teki ylityö- ja vuorovaihtokiellosta oman päätöksen.

– Kunta-alan neuvottelut etenevät nihkeästi, siksi tarvitsemme vauhdittavia toimenpiteitä. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on tärkeä työtaistelutoimenpide. Se tuo työnantajalle näkyväksi sen, kuinka paljon työntekijät joustavat työssään, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

– Sosiaalialan ammattilaisten palkat eivät vastaa heidän työnsä tärkeyttä ja vaativuutta. Alalla on käynnissä joukkopako, joka vain pahenee, jos palkkoja ei saada korjattua. Tarvitsemme monivuotisen palkkaohjelman, Karsio sanoo.

> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Mikä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto?

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Kiellon aikana ei suostuta työnantajan ehdottamaan lisä- tai ylityöhön tai vaihtamaan työvuoroa.

Mitä ylityökielto tarkoittaa?

  • Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi.
  • Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti.
  • Hoida muuten työsi normaalisti.
  • Saavu työpaikalle ja poistu sieltä täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti.
  • Jos sinulla on liukuva työaika, älä ylitä säännöllistä päiväkohtaista työaikaasi.

Mitä vuoronvaihtokielto tarkoittaa?

Älä vaihda työvuoroasi. Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää.

Lakot laajenevat

Kunta-alan kaksipäiväinen lakko on alkanut tänään 12.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeissa. Lisäksi lakkovaroitus on jätetty Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin, joissa lakko olisi 19.-25.4.2022, mikäli neuvotteluratkaisua ei synny aiemmin.

Lisää tietoa lakoista löydät osoitteesta talentia.fi/lakko.

Seuraa Talentian viestintää ja tutustu ohjeisiin

Lisätiedot, päivystysajat ja käytännön ohjeet jäsenille on koottu Talentian verkkosivuille talentia.fi/tyotaistelu. Sivuilta löytyy myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.

Päivitämme ajantasaista tietoa neuvottelujen etenemisestä sekä toimintaohjeita Talentian someen Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Jäsenten tulee seurata myös sähköpostia.

Jäsenten on tärkeää tarkistaa, että jäsentiedot ovat ajan tasalla, jotta Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista yhteystietosi sähköisesti