Uutinen

Talentia on päättänyt tukea Ukrainan kansalaisia lahjoittamalla neljä euroa jokaisen lakkoon osallistuneen jäsenen osalta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on antanut lakkovaroituksen kymmenessä kaupungissa, koska kunta-alan työehtosopimusneuvottelut ovat keskeytyneet tuloksettomina. Työtaistelutoimenpiteet sattuvat samaan ajankohtaan, kun Ukrainassa käydään sotaa.

Ukrainan sodan inhimillinen katastrofi koskettaa meitä kaikkia. Tulevaisuudesta on kuitenkin tärkeä huolehtia meillä Suomessa myös tällaisena vaikeana aikana. Ukrainan kriisin ja koronapandemian jälkeinen työ osuu suurelta osin sosiaalihuollolle.

– Tavoitteemme on saada sosiaalialan palkat niiden vaativuutta vastaavalle tasolle. Koska työsopimusneuvottelut ovat keskeytyneet toistaiseksi, haluamme vauhdittaa sopimukseen pääsyä työtaistelutoimilla, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.

– Koskaan ei ole hyvä ajankohta lakolle, eikä kenenkään tavoitteena ole lakkoilu. Kyse on yksinkertaisesti kunta-alan oikeudenmukaisesta palkkauksesta, Karsio painottaa.

Kun sosiaalialan korkeakoulutetut saavat taitojaan ja työn vaativuutta vastaavaa palkkaa, he viihtyvät ja pysyvät työssään.

Lakkoon osallistuva jäsen kartuttaa kriisiavun summaa

Talentia on päättänyt tukea Ukrainan kansalaisia lahjoittamalla neljä euroa jokaista lakkoon osallistuvaa Talentian jäsentä kohden.

Lahjoituksen kokonaissumma jaetaan Suomen Punaisen Ristin, Suomen Unicefin ja IFSW Europen kesken. Kansainvälinen sosiaalialan kattojärjestö IFSW tukee saaduilla avustuksilla Ukrainan rajalla vapaaehtoistyötä tekevien sosiaalialan ammattilaisten matka- ja majoituskuluja.

– Ihmisarvo, ihmisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat sosiaalialan ammattietiikan perusta. Me sosiaalialan ammattilaisethan autamme työssämme haavoittuvassa asemassa olevia, joten juuri tämän ammattikunnan on luonteva tukea Ukrainan kriisin uhreja, Karsio toteaa.

Talentia on lahjoittanut aiemmin 5000 euroa Ukrainan hädänalaisille lapsille ja perheille Pelastakaa Lapset ry:n kautta.