Tiedote

Sosiaalityöntekijöitä on riittävästi

Suomessa on noin 2500 sosiaalityöntekijää enemmän kuin kunnissa on sosiaalityöntekijöiden vakansseja. Yli 7200 sosiaalityöntekijää on rekisteröinyt ammattinsa Valviran ylläpitämään sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri Suosikkiin, mutta kunnissa sosiaalityöntekijöiden vakansseja on noin 4700 ja järjestöissä reilu 200.

Näin ollen joissakin kunnissa koettu sosiaalityöntekijäpula ei johdu siitä, että sosiaalityöntekijöitä olisi koulutettu liian vähän.

“Todelliset syyt siihen, että kolmannes sosiaalityöntekijöistä ei hakeudu kuntiin asiakastyöhön johtuvat puutteellisista resursseista, valtavista asiakasmääristä, johtamisen ongelmista ja palkasta, joka ei vastaa työn vaativuutta. Tämän ovat sosiaalityöntekijät meille hyvin selkeästi viestineet”, sanoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestöTalentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Jos sosiaalityöntekijäpula halutaan aidosti ratkaista, tulee työntekijöille antaa mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä mm. asiakasmääriä rajaamalla ja tarjoamalla riittävät resurssit. Myös palkkaus ja työhyvinvointi tulee laittaa kuntoon.

“Talentian suositus sosiaalityöntekijän lähtöpalkaksi on 3800 euroa ja vaativiin tehtäviin, kuten lastensuojelun sosiaalityöhön, 4000 euroa. Siihen on vielä monessa kunnassa pitkä matka, sillä sosiaalityöntekijöiden tehtäväkohtainen keskipalkka on 3300 euroa”, sanoo Tero Ristimäki.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Tero Ristimäki, puh. 040 583 2657, tero.ristimaki@talentia.fi

Lisäys tiedotteeseen 27.9. klo 15.47:

Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus POSKEn vielä julkaisemattoman selvityksen mukaan sosiaalityöntekijän tehtäviä hoiti kunnissa 4677 henkilöä. Tästä joukosta 3568 oli päteviä ja vakituisia sosiaalityöntekijöitä. Määräaikaisia, päteviä työntekijöitä oli 320, opiskelijoita 597. Täyttämättömiä tai avoimia työtehtäviä oli 192.

Päivitetty 30.9.: Korjattu tiedotteen lisäykseen pätevien ja vakituisten sosiaalityöntekijöiden määrä, samaten määräaikaisten, pätevien työntekijöiden ja opiskelijoiden lukumäärä.