Uutinen

Palkkausjärjestelmä ja perhevapaauudistus käsittelyssä yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut jatkuivat eilen 25.4. Tällä kertaa neuvotteluosapuolet käsittelivät palkkausjärjestelmän kehittämistarpeita sekä perhevapaauudistuksesta johtuvia muutostarpeita.

Seuraava neuvotteluaika on sovittu keskiviikoksi 27.4. Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä edustaa neuvottelujohtaja Paula Kangasmaa.

Sopimukseton tila 1.5. alkaen

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus on voimassa enää muutaman päivän, sillä sopimuskausi päättyy 30.4.2022. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.5.2022 alkaen siirrytään sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa turvaavaa palkkaratkaisua ja useampivuotista palkkaohjelmaa. Sopimuksessa on otettava huomioon työaikakysymykset ja tuleva perhevapaauudistus.

Tärkeä tavoite on myös se, että työntekijöille korvattaisiin työn vuoksi tapahtuva matkustaminen. Lisäksi työntekijöiden on saatava ruokailla joutuisasti työpaikalla.

Kunta-alalla lakkoja

Kunta-alalla uutta sopimusta ei ole vielä syntynyt, ja tilannetta ratkaisee parhaillaan työministerin asettama sovittelulautakunta. Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022.

Talentian jäseniä sopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ensimmäiset lakot olivat 6.-7.4. Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja 12.-13.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeilla.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeja koskevat lakot siirtyivät kahdella viikolla, ja lakot toteutuvat 3.–9.5.2022, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä tätä ennen. Lisäksi lakkovaroitus annettu kymmeneen kaupunkiin 3.–9.5.2022.

Kunta-alalla alkoi 18.4. myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää