Uutinen

Lakkoja ei voi siirtää loputtomiin

Talentian neuvottelujärjestö JUKOn sekä ammattijärjestöt JHL:n ja Jytyn lakkojen piti alkaa 19.4.2022 Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, mutta työministeri Tuula Haatainen siirsi valtakunnansovittelijan pyynnöstä lakkoja kahdella viikolla eteenpäin.

Uudet lakkopäivät ovat 3.-9.5.2022, ellei kunta-alan työehtokiistaan saada sopua sitä ennen.

Jo aiemmin JUKOn lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella ja Kuopiossa siirtyivät työministerin päätöksestä kahdella viikolla. Lakkoja Turussa ja Oulussa ei kuitenkaan siirretty. Millä perusteella lakkoja voidaan siirtää? Entä voidaanko lakkoja lykätä aina vaan eteenpäin?

Miksi pääkaupunkiseudun lakkoja siirrettiin?

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala pyysi työministeri Tuula Haataista siirtämään lakkoja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Piekkalan mielestä on hyvä, että sovittelulautakunta saa lakkojen siirroilla lisää aikaa työhönsä.

Lakkojen siirtoa perusteltiin myös sillä, että ”lakot kohdistuisivat työalan laatuun ja laajuuteen nähden yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisivat huomattavasti yleistä etua”. (Lähde: Valtakunnansovittelijan verkkosivut ”Espoota, Helsinkiä, Kauniaista ja Vantaata uhanneet työnseisaukset siirtyvät toukokuulle)

– On tietysti hienoa kuulla, että Talentian jäsenten työtä pidetään yhteiskunnallisesti tärkeänä. Silti työministerin perustelut pääkaupunkiseudun lakkojen siirtämiselle vaikuttavat hähmäisiltä. Millä tavalla tilanne poikkeaa Turusta ja Kuopiosta, missä lakkoja ei siirretty? ihmettelee Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Kuinka paljon lakkoa on mahdollista siirtää eteenpäin?

Lakkoa voidaan tietyissä, tarkkaan rajatuissa tapauksissa siirtää enintään 14 vuorokaudella, jotta sovittelulle saadaan lisää aikaa.

Sovittelija tai sovittelulautakunta voi esittää työ- ja elinkeinoministeriölle siirtämistä, mikäli työriidasta aiheutuva työnseisaus tai sen laajentaminen kohdistuu sen laajuuden tai laadun vuoksi yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaa huomattavasti yleistä etua.

Siirtämisen tarkoitus on varata riittävä aika sovittelulle. Virkamiesten palvelussuhteen ehtoja koskevassa riidassa siirto voi olla lisäksi enintään seitsemän vuorokautta.

Siirrosta tulee päättää ja ilmoittaa kolme päivää ennen lakon alkua. Kertaalleen siirrettyä lakkoa ei voi siirtää toistamiseen.

Lue lisää: Työriitojen sovittelu

JUKO antoi lakkovaroituksen kymmeneen kaupunkiin 3.-9.5.2022. Voidaanko näitä lakkoja siirtää?

Kyllä voidaan. Lakkojen siirtäminen vaatii kuitenkin perustelut (ks. kysymys ”Kuinka paljon lakkoa on mahdollista siirtää eteenpäin?”). Lisäksi lakon aloittamisen siirtäminen tai rajoittaminen vaatii vastapuolen suostumuksen.

On tärkeää, että Talentian jäsenet seuraavat tarkasti Talentian lakko- ja neuvottelutiedotusta. Kerromme tilanteen etenemisestä sähköposteissa, nettisivuillamme, somekanavillamme ja tekstiviestitse.

Tieto lakkojen siirrosta tai peruuntumisesta voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Lakon siirtämisestä pitää ilmoittaa viimeistään kolme päivää ennen lakon alkua. Lakot myös peruuntuvat, jos sopu kiistaan syntyy ennen lakkojen alkamista.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin lakosta: talentia.fi/lakko