Uutinen

Kuntoutuksen ohjaajia tullaan esittämään ammattihenkilölakiin – laillistusta ei kannata vielä hakea

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää, että kuntoutuksen ohjaajat sisällytettäisiin ammattihenkilölainsäädäntöön.

Esitys asiasta on tarkoitus antaa vuoden 2017 alkupuolella. Asiasta uutisoi Valvira.

Valviran uutisen mukaan kuntoutuksen ohjaajilta on jo tullut hakemuksia, että he saisivat sosionomin ammatin laillistuksen. Hakemuksia ei kannata lähettää, sillä niitä ei voida vielä nykyisen voimassa olevan lainsäädännön mukaan käsitellä.

Tällä hetkellä kuntoutuksen ohjaajat voivat kuitenkin työskennellä sosiaalihuollon ammattihenkilöinä ilman päätöstä laillistamisesta.

Talentiassa uutinen kuntoutuksen ohjaajien tulevasta laillistamisesta otettiin ilolla vastaan.

”Toimme toistuvasti esille jo lain valmisteluvaiheessa, että kuntoutuksen ohjaajien (AMK) ammatinharjoittamisoikeudesta on säädettävä sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa yhtäläisesti sosiaalityöntekijöiden, sosionomien ja geronomien laillistamisen yhteydessä. On upeaa, että tämä asia nyt edistyy”, sanoo Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila.

Laki selkeyttää tilannetta niin työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta, eikä työntekijöiden enää tarvitse arvailla, ovatko he jatkossa kelpoisia tehtäviinsä. Suomessa on noin 600 ammattikorkeakoulutettua kuntoutuksen ohjaajaa.

Kuva: Istock