Uutinen

Kunta-alan työehtokiistaan sovintoesitys – vastaus annettava keskiviikkona – JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakot alkaisivat 6.–7. huhtikuuta

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja koskevaan kiistaan sovintoesityksen tiistaina 29. maaliskuuta.

”Talentian hallitus kokoontuu heti aamulla käsittelemään esitystä ja JUKOn hallitus iltapäivällä. Sisällöstä tiedotetaan tarkemmin, kun vastaukset sovittelijalle on annettu keskiviikkona klo 18 mennessä,” kommentoi Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kunta-alan sovintoesityksestä.

—–

Valtakunnansovittelija odottaa neuvottelujen osapuolilta vastausta sovintoesitykseen huomenna keskiviikkona kello 18:aan mennessä.

– Kun otetaan huomioon JUKOlta saamamme mandaatti neuvottelun tavoitteista, JUKOn neuvottelijat eivät tule esittämään sovintoesityksen hyväksymistä. Tämä ei tietenkään sido JUKOn päättäjiä, sanovat JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn hallitus käsittelee akavalaisten kuntapalkansaajien osalta sovintoesitystä keskiviikkona.

Lakonuhkien ajankohta lähestyy

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Jos uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua, ensi viikolla eli 6.–7. huhtikuuta edessä ovat muun muassa JUKOn lakot Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakot Turussa ja Oulussa.

Tämän jälkeen vuorossa olisivat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta sekä Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakonuhka koskee jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa. Järjestöjen kolmas, koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorille alkaa maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO julkaisi tiedotteen 29.3.2022

>> Seuraa sopimusneuvotteluja Talentian sivuilla

>> Lue lisää lakkovaroituksista