Tiedote

Kehysriihen kirjauksessa tehtiin virhe

Hallituksen kehysriihen tiedotteen liitteessä tiistaina 16.4. kerrottiin, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia aiotaan heikentää. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia reagoi välittömästi ja oli yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön.

Nyt liitettä on korjattu seuraavasti: “Sosiaalityöntekijöiden sijaisina voisivat toimia myös sellaiset henkilöt, jotka ovat opiskelleet sosiaalityötä sivuaineena tai opinnot on suoritettu avoimessa yliopistossa.”

Kirjauksesta käy ilmi, että vaikuttimena on työvoimapulan helpottaminen. Talentia on pettynyt, että sosiaalityöntekijäpulaa pyritään helpottamaan kelpoisuuksia höllentämällä eikä esimerkiksi aikuiskoulutustuen avulla tai sosiaalityön aloituspaikkoja nostamalla. Sosiaalityön yliopisto-opintoihin ei esitetty ensi vuodelle lisää aloituspaikkoja.

– On täysin poikkeuksellista, että kesken sote-alan ammattihenkilölain uudistuksen kehysriihessä puututaan tällä tavalla vain yhteen ammattiryhmään, jossa on työvoimapulaa. Talentia pitää hyvänä ministeri Juuson aiempaa linjaa siitä, että säädösvalmistelua yksittäiseen kysymykseen ei tehtäisi vaan hallitusohjelman mukaisesti ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen osana. Siksi nyt tämä esitetty riihen kirjaus herättää hämmennystä, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

On tärkeää, että ammattihenkilölain uudistus tehdään kokonaisuutena huolellisesti ja kiirehtimättä sekä sidosryhmiä osallistaen.

Edit. klo 12.25 Toisessa kappaleessa oli jäänyt pois sana ”avoimessa” yliopisto-sanan edestä. Virke korjattu muotoon ”Sosiaalityöntekijöiden sijaisina voisivat toimia myös sellaiset henkilöt, jotka ovat opiskelleet sosiaalityötä sivuaineena tai opinnot on suoritettu avoimessa yliopistossa.”

Jenni Karsio

Puheenjohtaja
Yhteiskunta-, sopimus- ja järjestöpolitiikka, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, kansainväliset asiat
09 3158 6001, 044 541 5955