Uutinen

Julkisen sektorin sopimukset päättymässä, yksityisellä sektorilla sopimukset voimassa huhtikuun loppuun

Sopimuskauden loppu häämöttää julkisella sektorilla. Suurin osa julkisen sektorin sopimuksista päättyy maanantaina 28.2. Neuvotteluja käydään kuitenkin viimeiseen asti tiiviisti.

Suurin osa Talentian jäsenistä kuuluu kunta-alan sopimusten SOTE-sopimuksen, OVTES:n ja KVTES:n piiriin. Kaikkien sopimusten neuvotteluissa on käsitelty muun muassa työntekijöiden tavoitteita palkkaohjelmasta. Monivuotisen palkkaohjelman tavoitteena on kuroa kiinni palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Yksi Talentian tavoitteista palkkaohjelman lisäksi on saada kaikki työ työajaksi ja mahdollisuus ruokailla työajalla joutuisasti.
Kunta-alaan kuuluvan SOTE-sopimuksen neuvotteluissa on keskusteltu joutuisan ruokailun sallimisesta kaikissa työaikamuodoissa, mutta yhteisen mallin löytäminen on ollut vaikeaa.

– Joutuisan ruokailun salliminen olisi työnantajapuolelle erinomainen mahdollisuus kohottaa sosiaalialan korkeakoulutettujen työhyvinvointia kustannusneutraalisti, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sopimukseton tila 1.3. alkaen julkisella sektorilla

Julkisella sektorilla alkaa sopimukseton tila, jos uutta sopimusta ei ole saatu solmittua viimeistään 28.2. Sopimuksettoman tilan aikana sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Yksityisen sektorin sopimukset menevät umpeen 30.4.

Yksityisellä sektorilla suurin osa Talentian jäsenistä kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin.

Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkoivat helmikuun puolivälissä, kun Talentia irtisanoi huhtikuun loppuun asti voimassa olevan sopimuksen. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta siihen mennessä, ovat työtaistelutoimenpiteet mahdollisia 1.5.2022 alkaen.

Talentia vaatii palkkaohjelmaa myös yksityiselle sosiaalipalvelualalle, jossa palkat laahaavat julkista sektoria jäljessä.

‒ Palkat ovat kehnot myös kunnissa, joten on räikeää epätasa-arvoa, että samasta työstä saa yksityisellä sektorilla jopa vähemmän. Tilanne on tämä esimerkiksi työvoimapula-ammateissa, kuten varhaiskasvatuksen opettajilla ja lastensuojelulaitoksissa työskentelevillä sosionomeilla, Karsio sanoo.