Tiedote

Julkisalojen järjestöt irtisanovat virka- ja työehtosopimuksensa – lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa uhkaa siirtyä sopimuksettomaan tilaan

Julkisalojen palkansaajien työehdoista sopivat järjestöt ovat päättäneet irtisanoa virka- ja työehtosopimuksensa kunnissa, valtiolla, yliopistoissa ja Avainta-aloilla. Kirkon työehtosopimukset on sanottu irti jo aiemmin.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Ammattiliitto Pro painottavat, että päätösten myötä myös työajan 24 tunnin kiky-pidennys on irtisanottu.

Kevään neuvotteluissa julkisalaa yhdistää selkeä tavoite poistaa kaikkien henkilöstöryhmien vahvasti epäoikeudenmukaisiksi kokemat kiky-tunnit.

Koko julkisella sektorilla sopimusten irtisanominen koskee liki 600 000:ta palkansaajaa, mikä on noin 30 prosenttia Suomen palkansaajista.

Keskiviikkona irtisanomisesta päätti JUKO. Talentiaa JUKOn hallituksessa edustaa Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki. Neuvotteluissa Talentian tavoite on poistaa kiky-tunnit, saada yleisen linjan korotukset sekä palkkaohjelma sosiaalialan korkeakoulutetuille.

Jo aiemmin päätöksensä ovat tehneet JHL:n, Jytyn ja Pron hallitukset. Kaikki sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Päättymistä seuraavassa sopimuksettomassa tilassa loppuu myös palkansaajien velvoite työrauhasta.

Neuvottelut kuntien, valtion ja kirkon palkoista ja työehdoista alkoivat toissa viikolla. Avainta aloitti neuvottelunsa tällä viikolla ja yliopistojen sopimusneuvottelut käynnistyvät 7. helmikuuta.

#neuvotellen2020 #sopien2020 #nytonnaistenvuoro

Tiedotetta korjattu 30.1.: Koko sulkisen sektorin sopimusten irtisanominen koskee noin 30 prosenttia Suomen palkansaajista, ei työllisistä, kuten luki aiemmin.

Lisätiedot
• JUKO
Hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen, 0500 652 872
Toiminnanjohtaja Maria Löfgren, 040 568 2798

• Julkisen alan unioni JAU
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, 0400 537 756

• Pro
Puheenjohtaja Jorma Malinen, 050 576 0389