Uutinen

JUKO: Julkisen sektorin neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU edellyttävät kuntien ja hyvinvointialueiden palkkaneuvottelujen käynnistämistä viipymättä – Palkankorotukset maksettava sovitusti verrokkialojen mukaan

”Yksi merkittävä osa viime kesän kunta-ja hyvinvointialueiden palkkaratkaisua oli sopimuskorotustakuu. Nyt solmittujen ja solmittavien vientialojen sopimusten kustannusvaikutus on tärkeää neuvotella pikaisesti kunta- ja hyvinvointialalle, jossa työntekijät kamppailevat inflaation paineissa”, sanoo Talentian Jenni Karsio.

**

Jos teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa ja kuljetusalalla saadaan suuremmat korotukset, keskimääräinen erotus huomioidaan kaikissa kunta- ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksissa.

Kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajia edustavat neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU painottavat, että jatkoneuvottelut tämän ja ensi vuoden palkankorotuksista on aloitettava viipymättä.

Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) muistuttavat, että järjestöt sopivat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:nkanssa vuosi sitten kesäkuussa palkkaratkaisun, joka sitoo tulevat korotukset teollisuuden korotuksiin. Jos teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa ja kuljetusalalla saadaan suuremmat korotukset, keskimääräinen erotus huomioidaan kaikissa kunta- ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksissa.

Jos verrokkialojen sopimusratkaisujen kustannusvaikutukset ylittävät tälle ja ensi vuodelle jo sovitut 1,9 prosentin korotukset, lisätään ylimenevästä osuudesta yleiskorotuksiin 70 prosenttia ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti.

– Teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa on sunnuntaina hyväksytty uudet työehtosopimukset, joten neuvottelujen aloittaminen kunta- ja hyvinvointialueiden palkantarkistuksista on ajankohtaista ja se on tehtävä viipymättä, neuvottelujärjestöt toteavat.

JUKO julkaisi tiedotteen 6.2.2023.