Tiedote

JUKO, JHL ja Jyty: Kunta-alalle uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat julistaneet kunta-alalle uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Seitsemän vuorokautta kestävä ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa maanantaina 21. maaliskuuta kello 00.01. ja päättyy sunnuntaina 27. maaliskuuta 23.59.

Edellinen, koko kunta-alaa koskeva seitsemän vuorokautta kestänyt ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina 13. maaliskuuta.

Järjestöt joutuvat turvautumaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon, koska sovittelusta huolimatta kunta-alan neuvottelut eivät ole edenneet.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee seuraavia sopimusaloja: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES, kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS, kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES ja sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Rajaukset

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat eivät kuulu kiellon piiriin.

Kiellon ulkopuolelle rajataan myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Lakkovaroitukset Rovaniemelle ja Jyväskylään sekä Tampereelle ja Kuopioon

JUKO, JHL ja Jyty ovat jättäneet myös kunta-alaa koskevat lakkovaroitukset Rovaniemelle ja Jyväskylään 23.–24. maaliskuuta sekä Tampereelle ja Kuopioon 29.–30. maaliskuuta.

”Vauhditustoimilla näkyväksi kaikkien kuntatyöntekijöiden merkitys”

– Näillä vauhdittamistoimilla tulee samalla näkyväksi se merkittävä, tärkeä työ, jota kuntasektorin työntekijät tekevät kaikkien kansalaisten hyväksi, muistuttaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

– Muun muassa kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja sotealalla tehdään töitä monen ammattilaisen tiimeissä. Työnantajan on aika ymmärtää, että korotukset tarvitaan kaikille, ammattinimikkeestä riippumatta. Muuten kuntia uhkaa entistä pahempi työvoimapula. Työstä saatavalla palkalla on tultava toimeen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

– Tavoitteenamme on sopimusratkaisu, joka huomioi kaikki kunta-alan ammattilaiset. Heistä jokainen on mukana palveluketjussa, joka tuottaa kuntalaisille tärkeitä palveluita, korostaa Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

JUKO julkaisi tiedotteetn 14.3.2022.