Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset lakosta:

Usein kysytyt kysymykset ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta:

Työtaistelutoimien aikataulu:

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Lakkovaroituksia ja hakusaarto yksityiselle sosiaalipalvelualalle   

Talentia on jättänyt 31.5. lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroitukset koskevat lastensuojelua, palveluasumista ja henkilökohtaisia avustajia.   

Lisäksi Talentia on julistanut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevat tehtävät hakusaartoon seuraavissa konserneissa ja niihin kuuluvissa yrityksissä:

  • Pihlajalinna Oyj ja sen kaikki tytäryhtiöt (Pihlajalinna-konserni)
  • Irepse Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Esperi-konserni)
  • Mehiläinen Konserni Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Mehiläinen-konserni)
  • Attendo Ab ja sen kaikki tytäryhtiöt (Attendo-konserni)

Hakusaarto tarkoittaa sitä, että Talentian jäsenet eivät hakeudu saarron kohteena oleviin avoimiin tehtäviin hakusaarron aikana. Hakusaarto on alkanut 31.5.2023 klo 15.00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15.00.  

Lakot alkavat 19.6. ja päättyvät 22.6. Palveluasumista koskeva lakko alkaa 20.6. ja päättyy 22.6. Lakot toteutuvat, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin.   

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on voimassa lisäksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto 14.6. klo 15 asti. Kielto koskee kaikkia sopimuksen piiriin kuuluvia Talentian jäseniä.   

Työtaistelun tavoitteena on vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja ja saada alalle uusi sopimus. Yksityinen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa toukokuun alusta alkaen. Työriita on valtakunnansovittelijan pöydällä, mutta riitaa ei ole toistaiseksi saatu sovittua.    

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle tavoitellaan vähintään samansuuruisia palkankorotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa. 

Lakko lastensuojelun toimipisteissä 19.–22.6.:  

Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.  

Työnseisauksen piiriin kuuluu oheisessa liitteessä mainittujen konsernien/yritysten/yritysryhmien/yhteisöjen lastensuojelun toimipisteissä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien alueella tehtävä työ, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin.  

Lakko palveluasumisen toimipisteissä 20.–22.6.:  

Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 20.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.  

Työnseisauksen piiriin kuuluu kaikki seuraavissa ympärivuorokautisen palveluasumisen (ent. tehostetun palveluasumisen) ja/tai palveluasumisen kohteissa tehtävä työ, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin.  

Henkilökohtaisia avustajia koskeva lakko 19.–22.6.:  

Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6.2023 klo 00.01 ja torstain 22.6.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.  

Työnseisauksen piiriin kuuluvat kaikki Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa työskentelevät henkilökohtaiset avustajat, jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen A-palkkaryhmään, jolloin palkka sijoittuu G12A-G15 palkkaluokkiin.   

Työnseisausten ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaiden hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.  

Lakossa olijat saavat lakkoavustusta 

Talentia maksaa 116 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Lakossa olijat voivat hakea lakkoavustusta lakon jälkeen. Lähetämme vielä erikseen ohjeet lakkoavustuksen hakemisesta. 


Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisellä sosiaalipalvelualalla voimassa 30.5.–14.6.

Talentia on julistanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle, sillä alan sopimusneuvottelut polkevat edelleen paikallaan. Kiellolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on alkanut 30.5. klo 13 ja päättyy 14.6. klo 15. Kielto kattaa kaikki yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin kuuluvat Talentian jäsenet.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaan hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Talentian päivystys

Jos et löydä vastausta usein kysytyistä kysymyksistä, ota yhteyttä Talentian päivystykseen:

  • jarjestoinfo@talentia.fi
  • puhelin 09 3158 5541 (puhelinpäivystys avoinna 3.5. alkaen arkisin klo 9-12)

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Usein kysyttyjä kysymyksiä ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta yksityissektorilla

Lakko

Usein kysyttyjä kysymyksiä lakosta yksityissektorilla

Seuraa neuvotteluja työ- ja virkaehtosopimuksista

Ota sopimusneuvottelut seurantaan

Talentian tavoitteet sopimusneuvotteluissa

Tutustu Talentian tavoitteisiin sopimusneuvotteluissa

Näin haet lakkoavustusta

Lue ohjeet lakkoavustuksen hakuun

Liity Talentian jäseneksi

Turvaajatkin tarvitsevat puolustajansa. Jonkun, joka ottaa kantaa epäkohtiin ja taistelee reilun kohtelun sekä hyvän ja turvallisen työelämän puolesta. Liity Talentiaan.