Oletko sinä luottotyyppi? Asetu ehdolle hyvinvointialueiden luottamusmiesvaaleissa

Tykkäät kääriä hihat ja istua kuskin paikalle. Pidät mielelläsi kaverinkin puolta. Uskot, että sosiaalialan ammattilaiset ansaitsevat kunnon palkan ja työehdot.

Jos tunnistat itsesi näistä kuvailuista, olet luottotyyppi! Juuri kaltaisiasi Talentia etsii ehdolle hyvinvointialueiden luottamusmiesvaaleihin, jotka järjestetään maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Kyseessä on historiallinen hetki, sillä luottamusmiesvaalit käydään ensimmäistä kertaa uusilla hyvinvointialueilla.

Asetu siis ehdolle vaaleihin ja varmista, että sosiaalialan ääni kuuluu työpaikoilla. Näin mahdollisuudet vaikuttaa työoloihin ja työehtoihin paranevat.

Jos kollegoissasi on talentialaisia luottotyyppejä, kannusta heitä ehdolle. Ja kun äänestyshetki koittaa, äänestä talentialaista ehdokasta luottamusmieheksi.

Luottamusmies on työntekijän lähin tuki työpaikalla

Luottamusmiehet ovat työelämän luottotyyppejä, jotka tekevät töitä sen eteen, että asiat luistavat työpaikalla. Kun työntekijöiden ja työnantajan yhteistyö toimii, voivat kaikki yleensä paremmin ja työ on tuloksellisempaa.

Luottamusmiehet auttavat, jos työnantajan kanssa syntyy erimielisyyksiä. He pääsevät lisäksi vaikuttamaan työsuhteen ehtoihin, kuten palkkaukseen työyhteisössä sekä varmistamaan, että työehtosopimuksia ja työelämää koskevia lakeja noudatetaan.

Hyvä on kuitenkin huomata, että luottamusmiehet ajavat vain ammattijärjestöön järjestäytyneen asioita.

Luottamusmiehen tärkein piirre on halu parantaa työelämää

Kukaan ei synny luottamusmieheksi, vaikka sosiaalialan ammattilaiset ovat saaneet jo peruskoulutuksessaan osaamista, jota tehtävässä tarvitaan. Esimerkiksi hyvistä neuvottelutaidoista on hyötyä.

  • Luottamusmiehen työ on aivan tavallisen ihmisen työtä, jonka oppii tekemällä.
  • Aiempaa kokemusta luottamusmiehenä toimimisesta ei tarvitse olla. Yhtä lailla kokenut ehdokas kuin uusi, jolla on tuoreita näkemyksiä, on erittäin sopiva luottamusmieheksi.
  • Tärkeintä on kiinnostus ja halu parantaa työelämää.
  • Luottamusmiehenä oppii lisää siitä, miten työelämä toimii ja miten siihen pystyy vaikuttamaan. Oma osaaminen lisääntyy, mistä on hyötyä uralla.

Talentia tukee luottamusmiestä

Luottamusmies saa Talentialta tukea tehtäväänsä, yksin ei ketään jätetä. Tarjolla on muun muassa koulutuksia, joista saa tehtävässä tarvittavan tiedon ja osaamisen. Askarruttavissa asioissa voi aina kääntyä Talentian toimiston puoleen.

Lisäksi vertaistukena toimivat muut luottamusmiehet. Myös työsuojeluvaltuutettu ja henkilöstöhallinnon ammattilaiset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Luottamusmiehen tehtävä on luottamustehtävä, kuten nimikin sen jo kertoo. Sitä tehdään työajalla.

Tällä kertaa kaikkiin luottamusmiestoimiin järjestetään uusi vaali, jossa valitaan niin varaluottamusmiehet, luottamusmiehet kuin pääluottamusmiehet.

Talentialaiset JUKOn luottamusmiehiä

Talentialaiset julkisen sektorin luottamusmiehet ovat neuvottelujärjestö JUKOn luottamusmiehiä. Talentialaisten kattava edustus luottamusmiestehtävissä on tärkeää, koska sosiaalialan ammattilainen ymmärtää sosiaalialan ominaispiirteet. Lähde siis ehdolle!

JUKOn luottamusmiesvaalit työpaikoilla

Julkisen sektorin luottamusmiesvaalien järjestämisestä vastaavat luottamusmiehet. Vaaleissa jokaisella JUKOn jäsenliiton jäsenellä on äänioikeus ja oikeus asettua ehdokkaaksi.

Jos kiinnostuit luottamusmiesehdokkuudesta, niin olethan yhteydessä Talentian sopimusasiantuntijaan omalla alueellasi.

Kysy lisää Talentiasta

Etelä-Suomi
Länsi-Uusimaa, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Varsinais-Suomi
Sopimusasiantuntija Tiia Oksanen, puh. 09 3158 6043, tiia.oksanen@talentia.fi

Pääkaupunkiseutu
Helsinki, Itä- ja Keski-Uusimaa
Sopimusasiantuntija Johanna Rantanen, puh. 09 3158 6042, johanna.rantanen@talentia.fi

Länsi-Suomi
Pirkanmaa, Satakunta ja Pohjanmaa
Sopimusasiantuntija Susanna Pelander, puh. 09 3158 6045, susanna.pelander@talentia.fi

Itä- ja Keski-Suomi
Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala
Sopimusasiantuntija Petra Kalteva, puh. 09 3158 6044, petra.kalteva@talentia.fi

Pohjois-Suomi
Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Ahvenanmaa
Sopimusasiantuntija Kari Matela, puh. 09 3158 6046, kari.matela@talentia.fi


Etsin luottamusmiestä

Pulmatilanteissa nopein apu on useimmiten oman työpaikan luottamusmies

Sinustako luottamusmies yksityiselle sosiaalipalvelualalle?

Olisitko sinä kiinnostunut luottamusmiehen tehtävästä? Puuttuuko yksityisen sosiaalipalvelualan työpaikaltanne luottamusmies? Luottamusmiehenä pääset kehittämään työelämää ja toisaalta omaa osaamistasi.

Usein kysyttyä luottamusmiehen tehtävästä

Usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen