Jokainen tarvitsee sosiaalipalveluja jossain vaiheessa elämäänsä.
Jokainen tarvitsee jossain vaiheessa elämäänsä sosiaalipalveluja.
Sosiaalihuolto on iso kokonaisuus sotessa. Se kattaa ihmisten palvelukokonaisuuden vauvasta vaariin erilaisten elämäntilanteiden käänteissä.
Joka viides suomalainen käyttää vuosittain sosiaalipalveluja.
Sote-uudistuksen päätavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille, parantaa palveluiden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta ja hillitä kustannusten kasvua.
Palveluita kehitetään asiakkaan tarpeiden mukaisiksi kokonaisuuksiksi monialaisessa yhteistyössä. Jotta eri asiantuntijuuksia ja palveluita voidaan kehittää, on tärkeää tunnistaa sosiaalipalveluiden merkitys hyvinvointialueiden asukkaiden elämässä.
Sosiaalihuoltolaki on yleislaki, jonka perusteella myönnetään sosiaalihuollon palveluja niitä tarvitseville henkilöille. Sosiaalihuoltolailla turvataan kaikkien ikäryhmien palveluja.
Sosiaalihuoltolaki koskee sosiaalipalveluja, toimeentulotukea, sosiaaliavustuksia ja niihin liittyviä toimintoja. Näiden tarkoituksena on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen sekä yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä. Lisäksi monista palveluista, kuten lastensuojelusta, kehitysvammaispalveluista ja ikäihmisten palveluista, säädetään erityislainsäädännöllä.
Sosiaalihuoltolaki määrittelee ne tuen tarpeet, joihin vastaamiseksi sosiaalipalveluja on järjestettävä. Asiakkailla on oikeus niihin palveluihin, joilla turvataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo sekä lapsen terveys ja kehitys.
Sosiaalipalvelut ovat sosiaalihuollon ammattihenkilöstön (sosiaalityöntekijät, sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat) ja muun asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön toteuttamia palveluita. Ne liittyvät jokapäiväiseen elämästä selviytymiseen ja asumiseen, itsestä huolehtimiseen, kotona suoriutumiseen, liikkumiseen, kommunikointiin, sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin ja yhteisöllisyyteen.
Kuvioon on koottu sosiaalihuoltolain 14 §:ssä luetellut yleiset sosiaalipalvelut sekä erityislain perusteella tarjottavat sosiaalipalvelut, joita kunnan ja myöhemmin hyvinvointialueen on järjestettävä. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla.
Sosiaalipalveluilla vastataan erilaisiin tuen tarpeisiin.
Sosiaalipalvelut liittyvät ihmisen arjessa tapahtuvaan muutokseen. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
Näihin tilanteisiin sosiaalihuollon työntekijät ja sosiaalipalvelut ovat olemassa ja auttavat.
Osallistu sosiaalisessa mediassa keskusteluun tägillä #sokoskeekaikkia
Osallistu So koskee kaikkia -kampanjaan (8.4.2022)
So koskee kaikkia -kampanja alkaa (25.1.2022)
Aluevaaleissa on alettava puhua sosiaalipalveluista (12.1.2022)
Turvaajatkin tarvitsevat puolustajansa. Jonkun, joka ottaa kantaa epäkohtiin ja taistelee reilun kohtelun sekä hyvän ja turvallisen työelämän puolesta.