Työharjoittelun kautta omalle alalle

Harjoittelu on usein se ensimmäinen kunnollinen työkokemus omalta alalta, ja siksi niin merkittävä. Ota siis harjoittelusta kaikki hyöty ja ilo irti, se auttaa työuralla eteenpäin!

Mieti, millaisen harjoittelupaikan haluat. Harjoitteluaikana olet tiivis osa työyhteisöä. Samalla pystyt myös verkostoitumaan ja tutustumaan alalla työskenteleviin erilaisiin ihmisiin ja heidän toimenkuvaansa. Kartoita ja mieti myös mahdollisuuksiasi suorittaa harjoittelu ulkomailla.

Harjoittelussa syvennetään sitä osaamista, jota opiskelu on jo antanut. Jotta jakso onnistuisi mahdollisimman hyvin, huolehdi, että heti jakson alussa tiedät, mitä sinulta odotetaan. Kun harjoittelu on päättymässä ja sujunut hyvin, voit kysyä olisiko ohjaajasi myös suosittelijasi, kun haet työpaikkaa. Hän tuntee sinut ja tietää vahvuutesi.

Muista!

  • Säilytä suhteet harjoittelupaikkaan ja kerro, jos haluat tehdä sinne sijaisuuksia tai osa-aika-, projekti- ja kesätöitä jo opiskeluaikana.
  • Jos olet valmis lyhyisiin sijaisuuksiin ja voit tulla nopealla varoitusajalla töihin, kerro myös siitä.
  • Alan ihmiset tietävät avoimista työpaikoista, joten harjoittelu voi johtaa vakituisenkin työpaikan saamiseen. Harjoittelupaikan työkaverit voivat myös puhua puolestasi kollegoilleen muissa organisaatioissa.

Uuden sosiaalialalle valmistuvan tavallisin tie töihin on harjoittelu

Oman alan työtä on hyvä yrittää saada jo opiskeluaikana, jos se suinkin on mahdollista. Aiempi työkokemus kun auttaa jo heti valmistuttuasi sinua saamaan koulutustasi vastaavaa työtä ja työn vaativuutta vastaavaa palkkaa. Lisäksi kaikki johdonmukainen työkokemus nopeuttaa uralla etenemistä. Viimeistään silloin, kun valmistuttuasi etsit ensimmäistä varsinaista työpaikkaa, on aika hakeutua koulutusta vastaaviin tehtäviin.

Tehtävään ylikoulutettu on vaarassa jäädä alipalkatuksi, ja toisaalta alipalkattuna on myöhemmin hankala siirtyä oman alan töihin. Määräaikaisuuksia tarjotaan usein varsinkin uran alussa. Jos otat vastaan määräaikaisen pestin tehtävässä, johon koulutuksesi ei riitä, teet työtä mitä todennäköisimmin pienemmällä palkalla kuin tehtävä edellyttäisi.

Työllisyystilanne on kaiken kaikkiaan sosiaalialalla hyvä. Yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuneille on kysyntää sosiaalialan työssä ja varhaiskasvatuksessa.

Vaikka yhteiskuntamme muutokset ja leikkaukset heijastuvat nopeasti sosiaalialalle ja varhaiskasvatukseen, työt eivät lopu.

Kunnat, kuntayhtymät ja jatkossa sote-uudistuksen hyvinvointialueet työllistävät sosiaalialan korkeakoulutettuja. Monet löytävät työn myös järjestöistä ja sote-alan yrityksistä.

Teksti Lotta Ehrnrooth

Lue lisää aiheesta: