Työhyvinvointi kuuluu kaikille

Viimeaikaiset selvitykset osoittavat, että työhyvinvointi on huonossa jamassa sosiaalialalla.

Kevan selvityksen mukaan sosiaalialalla ja varhaiskasvatuksessa työskentelevien sairaslomat ovat lisääntyneet ja henkinen kuormitus kasvanut koronaepidemian aikana. Myös kentältä saatu viesti on selkeä. Sen vuoksi on tärkeää, että toimenpiteisiin ryhdytään ja hihat kääritään yhdessä työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Talentian työelämätoimikunnassa on jo viime vuonna lähdetty pohtimaan työolosuhteiden parantamisohjelmaa ja siihen liittyviä teemoja. Tälle vuodelle on keskusteltu toimenpiteistä, joita olisi tärkeää viedä ensimmäiseksi eteenpäin työolosuhteiden parantamisohjelman osalta.

Työhyvinvoinnin asioita käsitellään myös tuoreessa Talentian-lehdessä (3/2021). On tärkeää, että asioista puhutaan ja työkuormitukseen puututaan. Työsuojelu on merkittävässä roolissa tässä asiassa.

Työelämätoimikunta kokee, että tähän asiaan tarvitaan enemmän näkyvyyttä ja ylipäätään tarvitaan työsuojelun tunnetuksi tekemistä. Työsuojeluvaalit ovat tulossa tänä vuonna ja on tärkeää, että saamme ehdokkaiksi talentialaisia, jotka parhaiten tunnistavat sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen haasteita. Oletko sinä yksi heistä?

Kentän viesti on todella arvokasta, ja me kaikki työelämätoimikunnan jäsenet toivomme yhteydenottoja juuri sinulta. Ole avoimesti yhteydessä ja kerro meille, miten työyhteisösi voi tällä hetkellä. Minkälaisia hyviä käytänteitä työhyvinvoinnin edistämiseksi teillä on? Ja mitä tai mistä toivoisit kuulevasi lisää? Otamme mielellään vastaan kentän viestejä ja ehdotuksia, sillä työhyvinvointia rakennetaan yhdessä.

>> Tutustu Talentian työhyvinvointikokonaisuuteen

Sanna Lastikka

Talentian työelämätoimikunnan pj, hallituksen jäsen. Talentian Vanhustyön johtajat ja asiantuntijat ry hallituksen jäsen. YTM, erikoissosiaalityöntekijä, AmO. Asumispalvelupäällikkö, Kalajoen kaupunki. Aluekehittäjä, POPsote Ikääntyvien palvelujen kehittämisohjelma.