Hakijoita saadaan kyllä lastensuojelun sosiaalityöhön jos palkka alkaisi nelosella

Hakijoita saadaan kyllä lastensuojelun sosiaalityöhön jos palkka alkaisi nelosella

13.1.2017

Yle uutisoi tänään jälleen Vantaan ongelmista saada päteviä hakijoita avoimiin lastensuojelun sosiaalityön virkoihin. Uutisessa kerrottiin, että yritetty on – myös palkalla.

On syytä täydentää erityisesti uutisen palkkausta koskevaa näkökulmaa. Vantaa toki nosti sosiaalityöntekijöidensä palkkoja helmikuussa 2016. Korotus toi kuitenkin Vantaan vasta samalle tasolle, kuin ympäryskunnissa.

Parempi palkkaus ei tietenkään yksin saa ihmisiä hakeutumaan ja pysymään työssä, vaan yhtä merkittävää on, että työolot ovat kunnossa (tähän vaikuttavat mm. työn määrä työntekijää kohden, toimivat tai toimimattomat työvälineet ja käytännöt, hyvä johtaminen jne.).

Vahva viesti alan ammattijärjestölle jäsenistöltään kuitenkin on, että palkka ei mitenkään vastaa tällä hetkellä työn vaativuutta ja siihen vaadittavaa koulutusta.  Vantaan palkkataso ei edelleenkään erotu edukseen naapurikuntien tilastoista (ks. palkkaluvut alla). Uudellamaalla pääkaupunkiseutu on ylipäätään lastensuojelun sosiaalityön palkkauksen perän pitäjä, vaikka seudulla on kova pula pätevistä työntekijöistä.

On varmaa, että työhakemuksia saadaan Vantaallekin, jos lastensuojelun sosiaalityöntekijän palkkaus alkaisi nelosella.

Nyt saatavuusongelmia lähdetään ratkomaan Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle maanantaina 16.1. annettavan esityksen mukaan mm. muuttamalla sosiaalityön vakansseja erityissosiaaliohjaajien vakansseiksi. Puhutaan tehtävärakenneuudistuksesta eli sosiaaliohjauksen ja sosiaalityön työnjaosta, joka on suositeltavaa, mutta asiakkaan palvelutarpeista käsin tehtynä – ei pätevien sosiaalityöntekijöiden rekrytointiongelmien tai lastensuojelun palkkatason alhaalla pitämisen vuoksi. Sosiaalityöntekijöiden korvaaminen erityissosiaaliohjaajilla ei poista lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden tarvetta ja rekrytointiongelmia Vantaalla.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu maanantaina käsittelemään sille ehdotettuja keinoja parantaa Vantaan lastensuojelun tilannetta ja keinoja ratkaista sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeuksia. Talentia on lähettänyt lautakunnan jäsenille viestin, jossa se huomauttaa, ettei keinovalikoimassa ole työhyvinvointia parantavia keinoja, jotka auttaisivat pitämään jo nyt palkkalistoilla olevat työssä. Keinovalikoimassa ei myöskään ole palkkahoukutinta, joka voisi korjata Vantaan työnantajamainetta ja saada päteviä sosiaalityöntekijöitä hakeutumaan Vantaan lastensuojeluun. Heitä kuitenkin työmarkkinoilla on ja koulutettu väki on valmis liikkumaan hyvän työn ja kohtuullisen palkankorotuksen perässä.

 

Helsinki 3113
Espoo 3177
Vantaa 3200
Karviainen (kuntayhtymä)  3384
Kirkkonummi 3448
Lohja 3272
Tuusula 3297
Hyvinkää 3230

Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja

Jaa sivu