2. Säästä fiksusti – sijoita sosiaalipalveluihin

Talous on tiukilla. Säästöjä saa sijoittamalla sosiaalipalveluihin oikea-aikaisesti. Se on paitsi taloudellisesti fiksua, myös inhimillisesti kannattavaa.

Kun ihmiset saavat ajoissa apua, tarve kustannuksiltaan korkeampiin ja raskaampiin palveluihin vähenee ja vältytään kalliilta laskulta. Samalla suomalaisen yhteiskunnan tukipilari, luottamus, vahvistuu.

Sosiaalipalveluita on tutkittava ja kehitettävä järjestelmällisesti.

Sosiaalipalveluita on tutkittava ja kehitettävä järjestelmällisesti. Maailma muuttuu koko ajan. Se mikä toimi eilen, ei ehkä toimi tänään ja tulevaisuudessa. Jotta saamme tietää, mitkä toimet lisäävät hyvinvointia ja tuottavat säästöjä, on alan tutkimusta tuettava ja ammattilaisille annettava tilaa kehittää työtään.

Sijoitusvinkkimme hyvinvointialueille:

  • Suuntaa rahoitusta ennaltaehkäiseviin sosiaalipalveluihin, kuten opiskeluhuollon kuraattoripalveluihin, perheneuvoloihin ja perhesosiaalityöhön. Oikea-aikainen apu ehkäisee ongelmien syvenemistä ja säästää rahaa.
  • Varmista, että korjaaviin sosiaalipalveluihin pääsee ilman pitkää jonottamista. Avun odottaminen voi ajaa ihmisiä epätoivoisiin tilanteisiin. Korjaava työ kannattaa. Menestystarinoita syntyy esimerkiksi lastensuojelun sijais- ja jälkihuollosta ja aikuissosiaalityön sosiaalisesta kuntoutuksesta.
  • Ole uudistaja. Kannusta työntekijöitä kehittämään palveluita ja rahoittakaa palveluista tehtävää vaikuttavuustutkimusta. Järjestöt ja yritykset ovat näppäriä kokeilemaan uudenlaisia palveluita, joten pyydä niitä mukaan yhteistyöhön. Ja kun haluat uusista digipalveluista mahdollisimman käyttäjälähtöiset, kutsu sosiaalialan ammattilaiset niitä suunnittelemaan.

Sijoitus joka kantaa

Pidetään yhdessä huolta siitä, että Suomi on myös jatkossa menestystarina.

Oletko jo Talentian jäsen?

Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen ikiomaan ammattijärjestöön, liity nyt!