Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut junnaavat paikallaan

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja on käyty tiiviisti, mutta osapuolten näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan. Neuvotteluissa on viime kerroilla käsitelty muun muassa perhevapaauudistuksen tuomia muutostarpeita.

Neuvottelut jatkuivat viimeksi eilen, seuraavan kerran osapuolet tapaavat perjantaina 6.5. Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä edustaa neuvottelujohtaja Paula Kangasmaa.

Sopimukseton tila – työtaistelut mahdollisia

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi 30.4.2022, joten alalla on nyt sopimukseton tila.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa turvaavaa palkkaratkaisua ja useampivuotista palkkaohjelmaa. Sopimuksessa on otettava huomioon työaikakysymykset ja tuleva perhevapaauudistus.

Tärkeä tavoite on myös se, että työntekijöille korvattaisiin työn vuoksi tapahtuva matkustaminen. Lisäksi työntekijöiden on saatava ruokailla joutuisasti työpaikalla.

Kunta-alalla lakot käynnissä

Kunta-alalla uutta sopimusta ei ole vielä syntynyt, ja tilannetta ratkaisee parhaillaan työministerin asettama sovittelulautakunta.
Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022.

Talentian jäseniä sopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lakko alkoi eilen 3.5.2022 kymmenessä kaupungissa. Lakko päättyy 9.5.2022. Ensimmäiset lakot olivat huhtikuussa Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa, Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa.

Kunta-alalla on edelleen voimassa 18.4.2022 alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää