Uutinen

Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tänään ja jatkuu toistaiseksi

Kunta-alalla työskentelevien Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tänään 18.4.2022 kello 0.01 ja jatkuu toistaiseksi. Jäsenet saavat ilmoituksen, kun ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Kiellon aikana ei suostuta työnantajan ehdottamaan lisä- tai ylityöhön tai vaihtamaan työvuoroa.

Kielto koskee Talentian työsopimussuhteisia jäseniä, jotka työskentelevät SOTE-, OVTES- tai KVTES-sopimusaloilla.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. Kiellon ulkopuolelle on myös rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, kuten kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske muilla julkisen sektorin aloilla eikä yksityisellä sektorilla työskenteleviä jäseniä.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry on päättänyt ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta kunta-alan jumiutuneiden neuvotteluiden takia. Talentian hallitus teki ylityö- ja vuorovaihtokiellosta oman päätöksen.

Mikä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto?

Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi. Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti. Muuten jäsenet hoitavat työnsä normaalisti.

Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti. Liukuvassa työajassa olevat työntekijät eivät ylitä säännöllistä päiväkohtaista työaikaansa.

Älä vaihda työvuoroasi. Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää.

Tutustu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

– Kunta-alan neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, joten tarvitsemme vauhdittavia toimenpiteitä. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tuo työnantajalle näkyväksi sen, kuinka paljon työntekijät joustavat työssään, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Seuraa Talentian viestintää ja tutustu ohjeisiin

Lisätiedot, päivystysajat ja käytännön ohjeet jäsenille on koottu Talentian verkkosivuille talentia.fi/tyotaistelu. Sivuilta löytyvät myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.

Päivitämme ajantasaista tietoa neuvottelujen etenemisestä sekä toimintaohjeita Talentian someen Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Jäsenten tulee seurata myös sähköpostia.

Jäsenten on tärkeää tarkistaa, että jäsentiedot ovat ajan tasalla, jotta Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista yhteystietosi sähköisesti

Mikä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto? Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi. Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti. Muuten jäsenet hoitavat työnsä normaalisti. Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti. Liukuvassa työajassa olevat työntekijät eivät ylitä säännöllistä päiväkohtaista työaikaansa. Älä vaihda työvuoroasi. Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää. Tutustu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin Tavoitteena palkkaohjelma Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti. – Kunta-alan neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, joten tarvitsemme vauhdittavia toimenpiteitä. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tuo työnantajalle näkyväksi sen, kuinka paljon työntekijät joustavat työssään , sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio . >> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista Seuraa Talentian viestintää ja tutustu ohjeisiin Lisätiedot, päivystysajat ja käytännön ohjeet jäsenille on koottu Talentian verkkosivuille talentia.fi/tyotaistelu . Sivuilta löytyvät myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Päivitämme ajantasaista tietoa neuvottelujen etenemisestä sekä toimintaohjeita Talentian someen Facebookissa , Twitterissä ja Instagramissa . Jäsenten tulee seurata myös sähköpostia. Jäsenten on tärkeää tarkistaa, että jäsentiedot ovat ajan tasalla, jotta Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet. >> Tarkista yhteystietosi sähköisesti