Uutinen

Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 

Talentian jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto on alkanut tänään 4.4.2022 kello 0.01, ja se jatkuu sunnuntaihin 10.4.2022 klo 23.59 asti.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Kiellon aikana ei suostuta työnantajan ehdottamaan lisä- tai ylityöhön tai vaihtamaan työvuoroa.

Kielto koskee Talentian työsopimussuhteisia jäseniä, jotka työskentelevät SOTE-, OVTES- tai KVTES-sopimusaloilla.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. Kiellon ulkopuolelle on myös rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, kuten kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske muilla julkisen sektorin aloilla eikä yksityisellä sektorilla työskenteleviä jäseniä.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry on päättänyt ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta kunta-alan neuvotteluiden keskeytymisen sekä sovintoesityksen kariutumisen vuoksi.

– Valtakunnansovittelijan sovittelulla ei valitettavasti päästy eteenpäin, sillä sovintoesitys oli ala-arvoinen, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.

Mikä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto?

Älä ylitä normaalia säännöllistä työaikaasi. Älä tee ylityötä tai kerrytä työaikasaldoa. Kielto koskee sekä vuorokautista että viikoittaista ylityötä. Ylityön tekemiseen ei voi sitoutua työsopimuksessa vaan siitä pitää sopia tapauskohtaisesti. Muuten jäsenet hoitavat työnsä normaalisti.

Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti. Liukuvassa työajassa olevat työntekijät eivät ylitä säännöllistä päiväkohtaista työaikaansa.

Älä vaihda työvuoroasi. Tee vahvistettuun työvuoroluetteloon merkitty työaikasi, älä enempää.

>> Tutustu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti.

– Valitettavasti valtakunnansovittelijan sovintoesitys oli kaukana Talentian tavoitteista. Esityksessä ei ollut sanaakaan palkkaohjelmasta. Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden palkat eivät vastaa nykyisellään työn vaativuutta. Lisäksi sosiaalialalla kärsitään vakavasta kuormituksesta, Jenni Karsio sanoo.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Seuraa Talentian viestintää ja tutustu ohjeisiin

Lisätiedot, päivystysajat ja käytännön ohjeet jäsenille on koottu Talentian verkkosivuille talentia.fi/tyotaistelu. Sivuilta löytyy myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.

Päivitämme ajantasaista tietoa neuvottelujen etenemisestä sekä toimintaohjeita Talentian someen Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Jäsenten tulee seurata myös sähköpostia.

Jäsenten on tärkeää tarkistaa, että jäsentiedot ovat ajan tasalla, jotta Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista yhteystietosi sähköisesti