Tiedote

Talentian Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon sai Profiamin Tampereen-toimipiste

11 Profiamin Tampereen-toimipisteen työntekijää toimistolla

Sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon on saanut Profiamin Tampereen-toimipiste. Palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Profiam tuottaa kotiin vietäviä, moniammatillisia lapsiperheille suunnattuja sosiaalihuollon palveluja sekä ammattilaisten tukipalveluja.

– Profiamin Tampereen-pisteellä on luotu säännöllisiä rakenteita, joilla voidaan tunnistaa ja hallita työn kuormitustekijöitä. Näitä ovat muun muassa työyhteisötyönohjaus ja case-työnohjaus, säännölliset hyvinvointikyselyt henkilöstölle sekä ammatilliset aamupalat kuukausittain. Nämä siivittivät työyhteisön Hyvinvoiva työpaikka -kisan voittoon, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.

Ennätysmäärä hyvinvoivia sosiaalialan työpaikkoja

Talentia järjesti Hyvinvoiva työpaikka -kilpailun nyt kolmatta kertaa. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin sosiaalialan työyhteisöjä, joissa henkilöstö voi hyvin. Palkitut työyhteisöt toimivat esimerkkeinä siitä, miten ja millä keinoilla hyvinvointia syntyy alan työpaikoilla. 

– Kilpailuun osallistui ennätykselliset 89 työpaikkaa, joista 37 edusti julkista ja 52 yksityistä sektoria. Ehdotuksia hyvinvoivista työpaikoista tuli ympäri Suomea, monia hyvinvointialueiden tiimejäkin oli mukana, Pekkarinen sanoo.

Psykososiaalinen kuormitus on suurin riski sosiaalialan työntekijöiden työkyvylle. Alalla kärsitään työvoimapulasta, joten työntekijät lähtevät helposti huonosta työpaikasta.

– Työhyvinvointiin satsaaminen on taloudellisestikin järkevää, sillä tyytyväiset työntekijät sitoutuvat työpaikkaan vahvemmin kuin tyytymättömät. Hyvinvoivat työpaikat satsaavat muun muassa työntekijöiden osaamisen kehittämiseen, palkkaukseen, hyvinvointiin, työyhteisön toimivuuteen sekä johtamiseen, Pekkarinen sanoo.

Hyvinvoiva työpaikka -kilpailun palkinto on 1000 euroa, jonka työyhteisö voi käyttää työhyvinvointia tukevaan toimintaan. Palkinto jaettiin 14.11. Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Oulussa.

Hyvän huomaaminen tuottaa hyvinvointia

Profiamin Tampereen-toimipisteellä työskentelee noin 20 työntekijää, joista 13 tekee kokoaikaista ja loput osa-aikaista työtä. Yritys toimii Pirkanmaan lisäksi Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Keski-Suomessa.

Sosionomi, sairaanhoitaja Mari Vesamäki sekä psykiatrinen sairaanhoitaja, työnohjaaja Sanna Saarinen ovat olleet Profiamilla töissä melkein seitsemän vuotta. He pitävät työhyvinvoinnin kannalta tärkeänä, että työnantaja on joustava.

– Joustavuus on yksi syy, miksi meillä pysytään töissä. Työntekijöiden työaikaa räätälöidään kunkin elämäntilanteen mukaan. Osa tekee 100-prosenttista työaikaa, osa esimerkiksi 50-prosenttista tai 80-prosenttista. Kaikki ovat kuitenkin samanarvoisia työyhteisössämme, Saarinen sanoo.

Joustavuus näkyy myös muun muassa niin, että työntekijöitä kuunnellaan hyvin, kun muutoksia suunnitellaan.

Työyhteisössä on lisäksi psykologista turvallisuutta: Mokaamista ei pelätä, sillä työkaverit tsemppaavat. Omat ajatukset uskaltaa tuoda esiin ilman pelkoa. Työkaverille tai esihenkilölle voi soittaa, jos jokin asia pohdituttaa. Kollegoista ja asiakkaista puhutaan hyvää ja heitä kunnioitetaan.

– Parhaat työhyvinvoinnin keinot eivät maksa mitään: Kiinnostus ja kunnioitus toista ihmistä kohtaan ovat ilmaisia. Hyvän huomaaminen ihmisissä ja siitä puhuminen tuottavat myös hyvinvointia, Mari Vesamäki sanoo.

Lisätietoja:

Heidi Pekkarinen

Erityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti työhyvinvointi, työsuojelu ja työturvallisuus.
09 3158 6024