Tiedote

Talentia on mukana 6.2. Akavan ulosmarsseissa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian työsuhteiset jäsenet Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Tampereella ja Turussa marssivat ulos työpaikoiltaan 6.2. klo 14–16. Ulosmarssiin osallistuvat myös Talentian opiskelijajäsenet.

Kyseessä on korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akavan koordinoima poliittinen työtaistelu, jolla vastustetaan hallituksen työelämäheikennyksiä.

– Monet heikennyksistä iskevät kipeästi jäseniimme, sosiaalialalla ja varhaiskasvatuksessa työskenteleviin korkeasti koulutettuihin ammattilaisiin. Erityisen haitallinen on vientivetoinen työmarkkinamalli, joka jättää naisvaltaiset alat pysyvästi palkkakuoppaan, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Hallituksen lista työelämäheikennyksistä on pitkä. Toteutuessaan ne rapauttavat työelämän tasa-arvoa. Esimerkiksi aikuiskoulutustuen lakkauttaminen osuu naisvaltaisiin aloihin. Tukea on käytetty paljon erityisesti sosiaali- ja terveysalalla.

Suunnitteilla on lisäksi ottaa käyttöön jatkuva 12 kuukauden koeaika, kun määräaikaisuus ei enää edellyttäisi perusteita. Riskinä on, että esimerkiksi määräaikainen työsuhde päätetään työntekijän tullessa raskaaksi.

Hallitus ei ole vastannut Akavan ratkaisuehdotuksiin

Talentia vaatii yhdessä Akavan kanssa, että hallitus ryhtyy toimiin ratkaistakseen kriisiytyneen työmarkkinatilanteen ja kutsuu koolle neuvottelut, joissa haetaan yhteistyöllä ratkaisuja.

– Olemme pettyneitä siihen, että hallitus ei ole noteerannut Akavan ratkaisuehdotusta. Akava on myös toistuvasti vedonnut hallitukseen neuvottelujen aloittamisesta, mutta tilanne jumittaa, Karsio harmittelee.

Talentia kantaa huolta siitä, työelämäheikennykset muuttavat työelämää entistä epävarmemmaksi. Heikennykset osuisivat myös nuoriin ja opiskelijoihin. Vaarana on vastakkainasettelun lisääntyminen ja yhteiskunnan jakautuminen.

Hallituksen ei pidä toteuttaa muutoksia yksipuolisesti, tutkimatta heikennysten kokonaisvaikutuksia. Työelämäuudistuksia on tehtävä tasapainoisemmin.

Jenni Karsio

Puheenjohtaja
Yhteiskunta-, sopimus- ja järjestöpolitiikka, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, kansainväliset asiat
09 3158 6001, 044 541 5955